SCAPIS startar i nya lokaler

14 mars invigdes SCAPIS vid Danderyds sjukhus, en av världens mest omfattande hjärt- kärl- och lungsjukdomsstudie som ska identifiera individuella risker för att kunna sätta in behandling innan sjukdom uppstår. SCAPIS har egna lokaler med röntgen som Locum byggt om och anpassat i samarbete med verksamheten.

Tomas_Jernberg_SCAPIS2_240319.jpg
Bild: Tomas Jernberg, överläkare och professor vid Karolinska Institutet, institutionen för kliniska vetenskaper Danderyds sjukhus och huvudansvarig för SCAPIS i Stockholm. Fotograf: Carin Wesström, Danderyds Sjukhus AB

SCAPIS 1 pågick under 2013-2018 och nu återstartar studien SCAPIS 2 vid Danderyds sjukhus. Inför uppstart har studien fått nya lokaler i hus 23 plan 5. Det är lokaler som tidigare använts för sterilen och även bibliotek som nu byggts om, från att ha varit stomrena till lokaler anpassade för verksamheten.  

Ombyggnationen på cirka 110 kvadratmeter består av väntrum, inskrivningsrum, manöverrum och undersökningssal. Ett relativt litet men komplext projekt då det innefattat anpassning för och installation av röntgenutrustning.

Om SCAPIS

Sex universitet och universitetssjukhus leder och driver SCAPIS i nära samarbete med Hjärt-Lungfonden, som är studiens huvudfinansiär.

Om SCAPIS 2 vid Danderyds sjukhus

Övergripande om SCAPIS-studien

Publicerad: 15 mars 2024