Nya fräscha lokaler på Hjärtkliniken
Karolinska Huddinge

Ljusa, varma färger i korridorer och rum som bidrar till trivsel för patienter och personal. Funktionella lokaler och enkelrum för patienterna blev resultatet när Locum byggde om Hjärtkliniken på Karolinska Huddinge.

Ombyggnationen har pågått sen maj 2015 och omfattar cirka 1 800 kvadratmeter, varav 1 600 är vårdlokaler. Avdelningen har fått 18 vårdplatser i enkelrum med eget badrum för att bland annat minska risken för smittspridning. Totalt kommer det att finnas 22 vårdplatser, varav sex platser för intensiv hjärtsjukvård.

- Det har varit ett stort projekt. Vi har hållit tidplanen tack vare noga planering och god kommunikation tillsammans med sjukhusets verksamheter, säger Hayoti Saleh, projektledare Locum.

Trygg och god miljö

Lokalerna som har ljusa och lugna färger bidrar till en trygg och god miljö för patienter och personal. Färgsättningen är framtagen tillsammans med personalen som också varit med och valt möbler och planerat flytten.

- De nya lokalerna blir ett lyft för arbetsmiljön för alla. Det är bra ljus, ventilation och ljuddämpning i rummen och vackra konstverk. Hela konceptet bjuder på samarbete och trivsel. Man blir både glad och stolt att få jobba här och jag tror att patienterna kommer att känna sig nöjda, säger Teija-Birgitta Marzban, chefssjuksköterska på Hjärtintensiven.

Konst som stimulerar

En satsning på konst bidrar också till att skapa estetiskt genomtänkta miljöer som kan ge stimulans. Konstnär Peter Köhler har utformat en serie med målningar som heter ”Household stories” specifikt för Hjärtkliniken och som fokuserar på ”perfekta” hemmiljöer. Konstverken har placerats i korridorerna så att patienter och personal själva kan gå runt och hitta verken och upptäcka detaljrikedomen i varje bild.

Den 10 juni invigdes lokalerna och den 14 juni flyttade de första patienterna in i Hjärtklinikens nya lokaler på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.