Nytt entrétorg och parkeringsgarage i Huddinge

Huddinge sjukhusområdes nya entrétorg och parkeringsgarage står färdigt. Projektet har pågått sedan våren 2015 och ytan som tidigare var en bullrig trafikplats har förvandlats till ett trivsamt torg för mänskliga möten. Från entrétorget leder en ramp ned till ett nytt parkeringsgarage med plats för 507 bilar.

Entrétorget i dag.

När Locum påbörjade renoveringen för drygt två år sedan var entrétorget i starkt behov av en uppfräschning. När torget byggdes och planerades för mer än fyrtio år sedan rådde andra ideal och därför var det tidigare torget främst en trafikplats. Locum ville göra ett omtag av hela areans disposition och skapa ett levande entrétorg.

– Entrétorget är sjukhusets ansikte utåt och ofta det första som möter patienter och besökare. Utsidan ska spegla verksamheten inomhus och därför ville vi skapa ett torg för rekreation och samvaro, där besökaren i lugn och ro kan sitta ned och njuta av växtlighetens skiftande karaktär över året, säger Martin Toller, förvaltningsområdeschef för Huddinge sjukhusområde på Locum.

Ombyggnaden av det nya entrétorget har bland annat inneburit en överdäckning mellan ramperna framför huvudentrén. På entrétorget finns nu bänkar för vila och samvaro, en intressant ljussättning och generöst med blommor och andra växter.

I våningsplanet under torget vid akutmottagningen har angöring och parkering upprustats. Ett nybyggt parkeringsgarage har även kommit till med plats för 507 parkeringsplatser. Infarten till garaget sker från en ramp på entrétorget samt via infart direkt från Hälsovägen vid Novumhuset. Från garaget nås sjukhusets huvudentré på plan 5 och akuten på plan 4 via hissar och trapphus. Det nybyggda besöksgaraget ligger under det hus som har uppförts för Technology for Health.

Så här såg entrétortget ut innan ombyggnationen.

Entrétorget innan ombyggnationerna.

I december 2015 var ombyggnationerna i full gång...

och i maj 2016 såg det ut så här.

Entrétorget i maj 2016

Torget stod färdigt i december 2016...

Entrétorget i december 2016

och planteringen av växter skedde under våren 2017. I augusti i år stod torget i full blom.

Entrétorget i full blom.