Konst under konstruktion

På S:t Görans sjukhus nya akutmottagning installeras nu nya konstverk, arbeten som personalen har hjälpt till att skapa.

Det är abstrakta mönster i glada färger i Miwa Akabanes verk i form av infällda keramiska plattor i trapphallen och på avdelningen. Det gäller även mönstret tryckt på plastfilm för insynsskydd, skapat speciellt för den nya akutmottagningen.

Akabane, konstnär och mönsterformgivare, inspirerades till verken efter en workshop som hölls med akutmottagningens medarbetare en höstdag 2013. Konstnären och Stockholms läns landstings Konstenhet lät deltagarna botanisera bland pennor, kritor och stämplar för sedan skapa fritt, utifrån grundformerna cirklar, rektanglar och trianglar.

– Hon har tagit fasta på mycket av materialet från workshopen, som hon processat och arbetat vidare på, säger Torunn Skoglund, projektledare på Konstenheten.

Det var konstnären som tog initiativ till workshopen på sjukhuset. Hon ville involvera dem som ska se konsten mest, det vill säga personalen. I dag kan de känna igen många detaljer från den dagen.

Akabane är en konstnär verksam i Japan, men som också har studerat textildesign på Konstfack i Stockholm. Idén till att studera i Sverige fick hon när hon såg ett program på japansk tv om offentlig konst på svenska sjukhus, som hon fann mycket mer kreativ och intressant än den offentliga konsten i Japan.

Till den nya akutmottagningen, där inflyttning sker under våren 2016, kommer Konstenheten även att köpa in färdiga verk. Dessutom ska tyske konstnären Achim Kobe gestalta ambulanshallens fasad, en process som är igång. När S:t Görans sjukhus akutmottagning är ombyggd beräknas mottagningen kunna ta emot runt 100 000 besökare årligen.

Text: Sanna Samuelsson
Foto: Olof Holdar