Södertälje sjukhus

Intervju med fastighetsförvaltare Per-Erik Keskitapio

Vilka är de största utmaningarna just nu inom fastigheten?

- Vi har precis byggt klart den nya vårdbyggnaden på närmare 22 000 kvadratmeter. Eftersom det är avancerad verksamhet som ska flytta är det en rejäl utmaning. Utrustning ska testas, tekniska system ska trimmas in och delvis nya arbetssätt implementeras, berättar Per Keskitapio.

Parallellt med detta startar nu arbetet med att bygga om delar av huvudbyggnaderna. En av de största utmaningarna i detta är att utföra de här arbetena med minimal påverkan på den vårdverksamhet som pågår i närheten.

Vad gör vi inom ett år?

-  Med start i höst börjar vi ombyggnationer av en del av huvudbyggnaden, som kommer att innehålla 120 enpatientsrum. Det arbetet kommer att pågå i 1,5 år och ombyggnaden planeras vara klar i slutet av 2018.

För att minska smittorisken och för att kunna ge bättre vård kommer alla vårdrum att ha egen toalett och dusch. Projektet innebär en totalrenovering av byggnaden.

Vad gör vi inom fem år?

- Vi fortsätter ombyggnationen av Södertälje sjukhus, en del av detta är att skapa en ny entré som ansluter till den nybyggda delen.

Planen innehåller också en ny provtagningscentral samt ett café och en ny lokal för apoteket i entréhallen.

Vad motiverar dig i jobbet på Locum?

- Det som motiverar mig är att leverera och förvalta så bra lokaler som möjligt så att sjukvårdens verksamhet underlättas. Det är en balansgång mellan givna budgetramar och önskemål som finns från sjukvården. En framgångsfaktor och drivkraft är det välfungerande samarbetet mellan Locums förvaltning, projekt, drift och hyresgästerna.

Har vi på Locum koll på läget?

- Ja, det har vi. Just nu fokuserar vi på utmaningen med den nya fastigheten som vi har byggt. Det är en hel del ny teknik som har installerats och den är helt ny för många av oss. Tillsammans med driften på sjukhuset och det fina samarbetet som vi har med vården har vi bra koll. 

Fakta Södertälje sjukhus

Byggår: 1907-2017

Arkitekter: Tengbom, BSK Arkitekter samt Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter AS

Kvadratmeter: 75 745 kvm/BTA

Största hyresgästerna: Södertälje sjukhus AB, SLSO psykiatricentrum och Karolinska Universitetssjukhuset Universitetslaboratoriet

Det här har vi gjort!

Under 2015 2016 gjorde vi bland annat det här:

  • Färdigställt och driftsatt ny reservkraftbyggnad
  • Vi har bytt taket på hus 06, 07, 08 och 18. Dessutom har vi av miljömässiga skäl satt upp solpaneler på dessa tak.
  • Vi har renoverat fem hissar i hus 18.
  • Byten av takarmatur och undertak i delar av sjukhuset.

 

När inflyttningen i den nya delen är klar i höst har södertäljeborna ett modernt sjukhus att besöka och personalen fantastiska lokaler att arbeta i
Patrik Emanuelsson, VD Locum

Jobba på Locum?