Den 24 februari - Sverigefinnarnas dag

Datumet för Sverigefinnarnas dag, den 24 februari valdes för att det var Carl-Axel Gottlunds födelsedag.
Sverigefinsk flagga

Foto: Heli Kivimäki Hedin

Datumet för Sverigefinnarnas dag, den 24 februari valdes för att det var Carl-Axel Gottlunds födelsedag. Han var en finsk folklivsforskare, författare och kulturpolitiker som forskare i finnskogarna under 20 år och grundade den första finska föreningen i Sverige, i Stockholm 1830.

Dagen har firats sedan 2011 och 2012 beslutade Svenska Akademien att den 24 februari i Akademialmanackan ska anges som Sverigefinnarnas dag.

Flaggan 

Den sverigefinska flaggan har tagits fram genom en tävling och efterföljande folkomröstning. Sverigefinländarnas delegation beslutade vid sitt årsmöte den 30 mars 2014 om den officiella flaggan. Flaggan är formgiven av Andreas Jonasson 2007. Flaggan innehåller både den finska och svenska flaggans färger.

Sverige och Finland har en gemensam historia sedan 1100-talet och till 1809 var de ett och samma land. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 600 000 personer. I Stockholms län beräknas att bo cirka 200 000 Sverigefinländare, som kan ha antingen finska, svenska, båda eller något annat modersmål. Det nationella minoritetsspråket är finska.