Fördubblad kapacitet med ny datortomograf på Norrtälje sjukhus

Röntgenkliniken på Norrtälje sjukhus är nu utrustad med en helt ny, toppmodern datortomograf, som ökar klinikens kapacitet och höjer patientsäkerheten.

Med den nya utrustningen, som invigdes på fredagen, har röntgenkliniken dubblerat kapaciteten inom datortomografiundersökningar. Omkring 50 undersökningar per dag kommer att kunna genomföras, då den gamla datortomografen alltjämt är i drift.


Klinkchef Prathap Ismail och röntgensjuksköterskorna Mostafa Zarei och Joakim Berg visar röntgenklinikens nya datortomograf.


Efva Lagerstedt, vice vd på vårdbolaget TioHundra, höll invigningstalet.
Bilderna tillhör Vårdbolaget TioHundra. 

Säkrad dygnet runt-verksamhet

Kortare väntetider är alltså att vänta för patienterna. Minst lika viktigt är att sjukhuset säkrar den viktiga dygnet runt-verksamheten. Tidigare har exempelvis strokepatienter hänvisats till andra sjukhus de dagar när den enda datortomografen varit ur drift för service eller reparation.

– Den nya utrustningen möjliggör också andra typer av undersökningar, och vi hoppas kunna locka patienter som i dag väljer att åka till andra sjukhus.
Dessutom är den nya datortomografen snabbare, vilket gör att undersökningstiden kortas, säger enhetschef Maria Mellqvist.

Lägre stråldos

Patientsäkerheten får också ett lyft, berättar hon.

– Vid de undersökningar vi genomfört hittills har vi noterat 30 procent lägre stråldos. Det är en mycket viktig förbättring.

Dessutom kan personalen se röntgenbilderna i realtid, medan undersökningen pågår. Detta är en stor fördel vid undersökning av exempelvis akutfall, patienter som till exempel skadats i olyckor eller utsatts för våld.

Miljoninvestering

I tisdags undersöktes de första patienterna i datortomografen, som, inklusive ombyggnad av lokalerna, innebär en investering på ca åtta miljoner kronor.
Förra året invigde röngenkliniken ett nytt skelettlabb som också det möjliggör snabbare undersökningar, smidigare patientflöden och bättre arbetsmiljö.

Nyhet från Vårdbolaget TioHundra: http://www.tiohundra.se/1/Globala/nyheter/Vardbolaget/Fordubblad-kapacitet-med-ny-datortomograf/