Vill vara snål på jobbet

Vad gör en specialist VVS på Locum? Vi lät frågan gå till Véronique Maussier på Locums förvaltningsavdelning. Intervjun med Véronique är hämtad ur det senaste numret av kundtidningen Rum.

Véronique Maussier är specialist på LocumVad gör en specialist VVS på Locum?
Stöttar pågående projekt genom att granska handlingar innan man bygger, förmedlar kunskaper om verksamhetens behov till våra konstruktörer, stöttar de som jobbar med förvaltning, utvecklar styrande dokument och bevakar regeländringar.

Vad är svårast i ditt jobb?
VVS är en knutpunkt mellan olika perspektiv. Jobbet med energisnåla lösningar kräver smarta och ibland dyra anläggningar, samtidigt ska vi spara pengar. Därför måste vi hitta en bra kompromiss mellan bästa teknik och en acceptabel kostnad. Sedan är inomhusklimat knepigt, det påverkas av en mängd parametrar som temperatur, drag, solinstrålning och inredning.

Vilka speciella krav finns på ett sjukhus? 
Krav på redundans, vissa verksamheter på livsuppehållande avdelningar måste fungera dygnet runt, man kan inte vänta till nästa vecka för att åtgärda ett fel. Detta ställer höga krav på installationer, driftpersonal och vårdgivare. Sedan är sjukhusen en "permanent" byggarbetsplats där vi ska kombinera en säker miljö för patienten och bra arbetsvillkor för personalen.

Vilken teknikutveckling är hetast inom ditt område?
Det finns ett stort fokus på energisnåla konstruktioner, som att komplettera med värmepumpar. Vi försöker också effektivisera användning av köpt el!

Vad ska man ha koll på i hemmet?
Rumstemperaturen. Man kan kanske inte kräva att få gå i t-shirt inomhus på vintern. Sedan ska man inte duscha för länge, jag tjatar ständigt på mina tonåringar om detta. Det är viktigt att fostra sina barn kring vad som är ok och inte är ok. Det tar de med sig i livet.

Läs mer i senaste numret av Rum!

Här hittar du det senaste numret av kundtidningen Rum. Här kan du även teckna en kostnadsfri prenumeration av Rum - Locums kundtidning som skickas ut fyra gånger per år.