Första konstverket på plats i Huddinge

Det första konstverket som ska pryda den nya behandlingsbyggnaden vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge är nu på plats. Det är en nio meter hög betongskulptur signerad Anders Sletvold Moe som installerats på en av innergårdarna mellan det befintliga sjukhuset och den nya byggnaden.

Den nya behandlingsbyggnaden för intervention, operation och röntgen tar form. Byggnaden rymmer 29 000 kvadratmeter och den första patienten beräknas tas emot under 2019. Anders Sletvold Moe står för den första gestaltningen som ska pryda byggnaden. 

Installationen var omfattande på grund av gestaltningens storlek och form. Lyftkranar och konstverkets olika delar fick lyftas in på innegården med hjälp av en tornkran. Sammanlagt krävdes det flera byggnadsarbetare och många timmars arbete för att få den stora betongskulpturen på plats. 

– Det är ett spännande delprojekt att följa och en milstolpe för oss i projektet att det första konstverket är på plats. Gestaltningen kommer att skådas av många patienter, vårdpersonal och besökare i framtiden, säger Fredrik Hagel, projektområdeschef för Huddinge sjukhusområde.

Dag ett: Lyftkranar är på plats för att påbörja installationen

4dec.jpg

Dag tre: Konstverkets olika delar monteras

6dec.jpg

Dag fem: Gestaltningen är på plats i sin helhet

9dec.jpg

Om konstverket; Unfolded Solid Shape av Anders Sletvold Moe

Den nio meter höga betongskulpturen har ett strikt geometriskt formspråk som förbinder skulpturen med den omgivande byggnaden. Materialvalet betong bidrar också till att koppla samman arkitekturen och konsten. Skulpturens höjd blir en orienteringspunkt som kan ses från olika nivåer och riktningar i byggnaderna som omger innergården.

Skulpturen är uppbyggd som en fyrkantig kolumn där varje sida har sin egen färg. Genom att blanda olika pigment i betongen blir det ett färgschema i materialet, från nästan vitt till svart i fem olika valörer. Den ljusaste färgen återfinns i skulpturens bas. De fyra olika färgerna på sidorna av skulpturen bidrar till att definiera riktningar om var man befinner sig på sjukhuset när man tittar ut genom fönstren till gården.

Information från konsten kommer från Kulturförvaltningen vid Stockholms läns landsting.