Konsten på nya vuxenakuten

Här möter vi två av tre konstnärer som står bakom en del av den konst som nu pryder väggarna på nya vuxenakuten på Huddinge sjukhusområde.

Sofia Heinonen använder måleri som sitt medium och låter tillfälligheter och känslor styra processen. Hennes verk inspireras av platser, ljusfenomen och stämningar. Yemisi Wilson, som har svenskt-nigerianskt ursprung, har en bakgrund i både London, Stockholm och Italien. Hon arbetar främst med sten och skulpterar i material som marmor, granit och brons, men hon tecknar också i kol. Tillsammans berättar de om sina konstnärliga resor och hur deras verk har hittat sin plats på vuxenakuten.

Konst_Sofia_Heinonen_1_800px.jpg

Bildtext. Sofia Heinonens konst pryder väggarna på den nyöppnade vuxenakutmottagningen. 

Vad tänkte du när du fick frågan om att skapa konst för akuten? Visste du direkt vad som skulle passa?

Sofia: Efter att konsthandläggarna besökt min ateljé presenterades mina verk för en personalgrupp på sjukhuset. Eftersom akutmottagningen är en speciell plats där både arbetsmiljön och patienternas upplevelse är viktiga, var det roligt att personalen fick vara med och välja. Det är viktigt för mig att konst finns i offentliga miljöer, så att människor som kanske inte besöker gallerier ändå kan uppleva den. Det är en viktig drivkraft för mig att tillgängliggöra konst eftersom konst kan vara en enande kraft för att skapa delaktighet och tillhörighet i samhället. Kanske kan konst på ett sjukhus leda till att fler upptäcker och hittar till konsten.

Yemisi: Jag blev väldigt glad! Jag är lite ny på den svenska konstscenen efter att ha utbildat mig i Italien, så det var kul att bli utvald. Kulturförvaltningen och vårdpersonalen besökte min ateljé och gav värdefull feedback på mina skulpturer. De hjälpte till att se vilka former som passade bäst för en sjukhusmiljö. Det kändes väldigt fint att ha vårdpersonalen på besök i ateljén och att de kände sig trygga nog för att komma med konstruktiv kritik och förslag på passande skulpturer.

Konst_Yemisi_4_800px.jpg

Bildtext. Yemisi Wilsons djurskulpturer i väntrummet på vuxenakuten.

Vad vill du att patienter, personal och besökare ska känna när de ser din konst?

Sofia: Jag vill att upplevelsen ska vara öppen och fri. Ett intressant konstverk har ofta flera dimensioner och kan tolkas på många olika sätt. En fördel med abstrakt måleri är att det är ett direkt och ordlöst uttryck, vilket gör det lämpligt för offentliga miljöer. Färgerna i mina verk kan få människor att tänka på sina egna erfarenheter och minnen. Temat ljus är något allmänmänskligt, som alla kan relatera till. Jag har valt färger som passar en akutmottagning, och jag hoppas att de kan ge en lugnande och meditativ känsla.

Yemisi: Jag hoppas att människor upplever vad som känns naturligt för dem när de ser mina verk, och att de håller över tid. Sten är ett material som bär på både minnen och historia, och det har använts i århundraden för att bevara det som är viktigt för framtida generationer. På ett sjukhus, där människor från olika bakgrunder möts, kan sten ge en känsla av trygghet. Mina skulpturer är en blandning av klassiskt och samtida uttryck, och eftersom jag ibland behåller stenens naturliga form, lämnar jag utrymme för betraktaren att tolka och skapa en personlig relation till verket. Jag hoppas att detta gör att man inte tröttnar på dem, utan hittar nya detaljer och upplevelser varje gång man ser dem.

IMG_036_800px.jpg

Finns det någon historia bakom dina konstverk, och är de placerade på ett särskilt sätt för att upplevas på ett visst sätt?

Sofia: Mina målningar är starkt kopplade till minnen av platser jag har besökt, och färgerna påverkas av mina resor mellan stad och landsbygd. I staden saknar jag ofta mörker och tystnad, vilket väckt mitt intresse för ljus och hur det förändras. En särskilt viktig upplevelse var midnattssolen i Lofoten, där jag under en vistelse kunde uppleva ljuset i rörelse på ett speciellt sätt, vilket inspirerade mig mycket. Jag har också inspirerats av intryck från tågresor, där landskapet snabbt förvandlas till abstrakta bilder genom fönstret, vilket skapat temat om rörelse och förändring i mina verk.

Målningarna är också placerade på ett sätt som låter kanterna synas, något som är viktigt för att visa lager av tid och process i verken. Jag vill att betraktaren ska kunna se spåren av hur målningarna har utvecklats. Placeringen högre upp på väggarna på akuten är för att inte störa flödet i korridorerna, men det ger också en annan typ av upplevelse än i ett galleri, där man kan komma närmare. 

Yemisi:  Jag har alltid varit fascinerad av djur, från små husdjur som barn till stora däggdjur som vuxen. Jag funderar på hur vi alla lever på samma jord och borde ha plats för varandra, men många djurarter hotas av människans livsstil. Jag vill gestalta möten mellan människor och stora djur i vardagliga situationer, som att skriva ett sms lutad mot en säl eller surfa på nätet på en brölande elefantsäl. Det visar att även i vår moderna värld delar vi fortfarande planeten med dessa djur.

IMG_0499_800px.jpg

Bildtext: Sofia Heinonens konstverk i blickfånget. 

IMG_0363_800px.jpg

Bildtext. Yemisi Wilsons brölande elefantsäl i väntrummet på vuxenakuten.

IMG_0321_800px.jpg

Bildtext. Konstnären Stina Eidems målade fåglar pryder väggarna i korridorerna på vuxenakuten. 

IMG_0309_800px.jpg

Bildtext. Konstnär Stina Eidem.

Publicerad: 23 september 2024