Vi smyckar med konst

Tanken med konst i sjukhusmiljöer är att skänka patienter och personal en smula skönhet och behag i sjukhusets annars så kliniska miljö. I det två nya vårdbyggnaderna finns det konst. Regions Stockholms kulturförvaltning ansvarar för konsten. Konstnärerna har utsetts utses genom tävling. Här kan du läsa mer om verken och se foton och film.

Konst för läkande vårdmiljöer

Konst på sjukhus är en form av omtanke om patienter och personal. Konst tillför en humanistisk, estetisk och poetisk dimension som möter vårt behov av kultur. Därför är den betydelsefull för oss människor. Ett möte med ett konstverk på ett sjukhus kan få oss att tänka i andra banor än till den tekniska miljö som sjukhuset annars är och kan bidra till främja hälsa och ökat välbefinnande.

Regions Stockholms kulturförvaltning har ansvaret för den konsten på sjukhuset, så även för den  konstnärliga gestaltningen i de nya vårdbyggnaderna 20 och 45. Här kan du läsa om de olika konstverken som smyckar de nya vårdbyggnaderna. 

Invändigt finns det tre omfattande konstnärliga gestaltningar i trapphus, hisshallar, och en korridor samt enskilda konstverk på avdelningarna.  I utomhusmiljön finns det större gestaltningar i form av vackra skulpturer, en tegelmur och keramisk konst vid huvudentrén och ambulansinfart.

Allt under himlen 

Ett kubiskt dynamiskt målat konstverk, som tar avstamp i ett matematiskt genererat mönster ska pryda innergården mellan byggnad 30 och 45. Verket är inspirerat av den antika kosmologin om skapelsens uppbyggnad med platonska kropparna där kuben betecknade jordens element. Kubens tvådimensionella motsvarighet är kvadraten och står då för det jordiska det vill säga ”Allt under himlen”. Mönstret kan ses som fragment av en struktur som ligger dold under verklighetens yta, men här delvis blivit avtäckt likt ett mosaikgolv vid en arkeologisk utgrävning. Konstnär är Olle Borg.

Ljuskonst visar vägen

En serie ljuslådor med glasfronter lyser upp väggen på fasaden till byggnad 30 och 20 vid nya akutentrén. Ljuset från lådorna är ett ljusspel i åtta olika färger. Ovanför dörrarna till akuten är de  infällda i väggen. Konstnär är Achim Kobe.

Återställande Kraft samt Loranga, Masarin & Dartanjang

Ett konstverk som består av en tegelmur som leder från Sankt Göransgatan till entrén till akuten samt tre tegelskulpturer som står bland planteringar i markområdet mellan byggnad 20 och Sankt Göransgatan. Konstverket bygger på ett äldre verk, Stentecken, som fanns vid den tidigare ambulanshallen. Verket monterades ner inför rivningen av ambulanshallen 2017. Det nya konstverket innehåller bearbetade spår av det gamla. Konstnär är Lillemor Petersson. 
Muren heter Återställande Kraft, färdigställd 2019. Pelarna heter Loranga, Masarin & Dartanjang, färdigställda 2020.

I ljuset av Vintergatan 

Ett ljusschakt i byggnad 20 har smyckats med konst skapad av ståltråd och glaspärlor. Konstverket som består av separata delar gjorda av glaspärlor hänger fritt i ljusschaktet på olika höjder från plan ett till fyra. Se film här nedan från montaget av verket. Konstnär är Elisabeth Westerlund. 

Sammanstrålningar

På tre platser i korridorer och knutpunkter i gatuplanet finnas det figursågade olikfärgade glasskivor på väggarna. Konstnär är Disa Rytt.

Larry

En cirka åtta meter hög färgstark skulptur konstruerad i gjuten aluminium är rest på innegården vid byggnad 45. Skulpturens form är baserad på strukturen och utseendet av folieballonger. Skulpturen gjuts i delar och monteras på plats. Landskapets uttryck anpassas till konstverket. Konstnär är Linda Bäckström.

Klicka på bilden för att se en kort film med resningen av konstverket Larry.

Se montaget av konstverket I ljuset av Vintergatan

Här kan du se var konstverken är placerade

 

Karta med utmärkta platser för planerad konst

 

Om projektet

Start
Planerat slutdatum
2021-06-30
Investering
Vård och behandling
Entreprenör
Skanska
Projektledare
Christer Sjöqvist Projektområde S:t Göran/Södertälje
Fastighetsförvaltare
Andreas Keinil Förvaltningsområde St Göran/Södertälje