Vicky Lau

Möt Vicky Lau, projektchef på Locum.

Vicky-350x400px.png Vicky har jobbat på Locum sen 2010 och är en mycket uppskattad kollega och projektchef. Läs och inspireras av hennes resa från student på KTH till nuvarande tjänst som projektchef på projektområde Danderyds sjukhus. 

 

Vilken utbildning gick du och varför valde du den?

Jag gick högskoleingenjör på KTH i Haninge, byggteknik och design. Innan det hade jag läst animation på Nackademin och även studerat i Australien och blivit dataingenjör. KTH annonserade om utbildningen i Metro så det var där jag såg information om den linjen, av en ren slump faktiskt. På grund av att jag är intresserade av matematik och design så valde jag inriktning konstruktion och design.

Hur kom du i kontakt med Locum?

En kompis till mig gjorde sommarjobb på Locum och när det blev dags för oss att söka exjobb sökte vi tillsammans på Locum.

Berätta om ditt examensjobb-

Vårt examensjobb handlade om huruvida färger har påverkan på hur man mår men också om det påverkar energianvändningen. Vi kom fram till ett koncept och insåg att i vissa utrymmen kan färg användas för att liva upp och även påverka hur man uppfattar rummet. Vi ville ta bort sjukhuskänslan och arbetade med färger bortifrån det klassiskt vita. Vi använde oss även av fondväggar samt belysning. Det var intressant att se vad vi kunde göra utan att påverka energianvändningen till det sämre.

Examensjobbet var blandat praktiskt (då vi stod och provmålade) och teoretiskt med mer mätningar och enkäter. Vi kom fram till ämnet tillsammans med en av Locums energicontrollers som var vår handledare.

Vad hände sen?

Efter examen sökte jag jobb. Jag fick tips under en erfarenhetsåterföring med Locums HR-avdelning. De tipsade om en tjänst som biträdande projektledare. Jag hade inte haft tankarna på projektledning innan men kände att min personlighet kan passa, därför sökte jag och fick jobbet 2010.

Vad är fördelarna med att komma in som biträdande?

Som biträdande får man prova på mycket och du får testa att arbeta i de olika skedena. Det är bra att man får en förståelse innan du får hela ansvaret. Du får inte bara hoppa in i ett stort projekt eller produktion utan du hänger på och får tips och inspiration på vägen. Min fadder jobbade med stora projekt så jag fick vara en del av dessa men även mindre projekt. Som biträdande följer du inte endast en person utan du kan ta dig an mindre projekt själv, vilket jag fick och gjorde. Jag tycker rollen som biträdande gav mig trygghet inför att axla en roll som är väldigt komplex och som innehåller mycket processer.

Berätta om din resa på Locum.

Efter min tjänst som biträdande projektledare kändes det som en naturlig övergång till projektledare. Jag hade en ganska tydlig plan och hade jobbat igenom de olika skedena så det kändes inte läskigt med egna projekt. Jag fick frågan om jag ville börja arbeta med Chopin-projektet (ett projekt på Huddinge sjukhus under tidsperioden) och tackade ja. Jag var sugen på att arbeta med ett väldigt tekniskt avancerat projekt och det hade jag flaggat för i mitt utvecklingssamtal. När dåvarande projektchef för Chopin slutade fick jag frågan att ta min an den rollen och jag tackade ja. Man växer genom utmaningar och inom Locum finns en trygghet i form av strukturer och styrgrupper, du är aldrig ensam. Då vågar man ta sig an nya roller.

Vad har du för roll idag? 

Sen årsskiftet 2019/2020 arbetar jag som projektchef på Danderyd. Känns jättespännande och det är en del annorlunda projekt mot de jag arbetat med tidigare. Jag tycker det är jätteroligt att arbeta i projekt. Att jobba med så mycket olika människor, få ihop dynamiken och sätta ihop grupper med olika kompetenser som arbetar mot samma mål. Det är ju kärnan i att jobba i projekt och det tycker jag är jätteroligt.

Har du några tips till studenter?

Sök brett när du söker jobb, tänk inte så mycket för du kommer hitta din väg och det är bra att prova på. Lås dig inte i förväg till en specifik titel, det tar ett tag att veta vad man vill göra och man samlar på sig erfarenheter. Sug åt dig information och inspiration från omgivningen och ta med dig de erfarenheterna. Om du vill arbeta med samhällsnytta och något som är komplext, svårt och oerhört teknikintensivt kan jag rekommendera att arbeta med att bygga sjukhus som vi gör på Locum. Det är väldigt utmanande och verkligen jätteroligt.