locum.se

Möt Linnéa Eckerbom

Möt Linnéa Eckerbom som gör sin LIA-praktik hos oss.

LinneaEckerbom_350x400.jpg

Linnéa är inne på slutspurten på sin utbildning till fastighetsförvaltare och gör just nu sin tredje och sista praktikperiod hos oss på Locum.

Hennes andra praktikperiod – som även den ägde rum på Locum – ledde faktiskt till en anställning som biträdande fastighetsförvaltare, och när hennes utbildning är klar i december kommer hon därför att stanna kvar hos oss. 

 

Berätta lite om din bakgrund, vad har du gjort tidigare?

- Jag är i grunden undersköterska och har framför allt arbetat inom primärvården, först inom äldreomsorgen och därefter på en vårdcentral. När man jobbar inom primärvården träffar man många olika patienter och kommer i kontakt med flera olika mottagningar. Det har jag stor nytta av idag i min nya roll när jag jobbar nära vården och anpassar lokaler utefter deras verksamhet.

Vad fick dig att byta karriär?

- Jag har alltid velat vidareutbilda mig och göra något mer utmanande. Innan jag påbörjade utbildningen till fastighetsförvaltare läste jag faktiskt Samhällsplanerarprogrammet på Stockholms universitet, med inriktning mot nationalekonomi och statistik. Det gav mig en bra grund inför mina fortsatta studier.

I utbildningen till fastighetsförvaltare är ämnena teknik, ekonomi och juridik tre grundstenar, vid sidan av ämnen så som kommunikation och miljömedveten förvaltning.

- Det är ämnen som verkligen intresserar mig, och överlag känns allt vi lär oss väldigt relevant. På universitetet är allting lite mer forskningsbaserat, men här vet man verkligen att allt vi lär oss kommer vi ha nytta av senare i yrkeslivet. Men jag är väldigt tacksam för mina tre år på universitetet också. Där fick jag en väldigt bra grund och en god studievana som jag haft nytta av senare. 

Första LIA-praktiken gjorde Linnéa på företaget Savills, som jobbar med kommersiell fastighetsrådgivning. Där fick hon bland annat samla in bevis för att kunna miljöcertifiera en fastighet.

- Det är en långt mer administrativ uppgift än vad man kan tro, men det var roligt att få jobba med något väldigt konkret. Byggnaden blev i slutändan miljöcertifierad, vilket var väldigt kul.

Nu är Linnéa inne på sin tredje och sista praktikperiod, och precis som vid den andra praktikperioden är hon här hos oss på Locum.

Berätta hur din tid som praktikant hos oss har sett ut.

- Förra praktikperioden jobbade jag primärt på Förvaltningsområde Nord och där fick jag bland annat genomföra en markutredning och se över de arrendeavtal som finns på Löwenströmska sjukhuset. Löwenströmska är unikt på det sättet att det finns både jakt- och jordbruksarrenden på marken som omger sjukhuset. Dessutom inventerade jag parkeringar och såg över parkeringsavtal.

Den här praktikperioden skiljer sig lite från den förra, för nu är jag faktiskt anställd av Locum också som biträdande fastighetsförvaltare för Rosenlunds sjukhus, Maria sjukhus och fastigheten Grimman 2. Det gör att mina arbetsuppgifter ser lite annorlunda ut, jämfört med om jag bara varit LIA-praktikant.

Samtidigt som Linnéa nu genomför sin sista praktikperiod slutför hon även sitt examensarbete, som handlar om hinder för att energieffektivisera i offentlig sektor. Här på Locum har hon fått ett bra kontaktnät av personer och hon har hittat flera relevanta personer att intervjua kring frågan.

Är det något som överraskat dig med Locum som organisation?

- Jag har verkligen blivit positivt överraskad över hur bra vi är på att arbeta i team ute på sjukhusen. Driftcontrollers, teknikförvaltare och fastighetsförvaltare jobbar tätt tillsammans och hjälps verkligen åt. Det är skönt nu när jag är ny för jag är inte ensamt ansvarig för något utan ett beslut går igenom flera personer och vi kan samarbeta kring viktiga frågor. Jag är också imponerad över hur många specialister vi har inom bolaget och vilken hög kompetens alla innehar. Alla är dessutom väldigt villiga att dela med sig av sin kunskap. Det gör att det verkligen finns förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

Har du några tips till andra studenter som ska göra praktik på en arbetsplats?

- Jag tycker det är viktigt att man tar sig an de uppgifterna man får och att man gör dem så bra och noggrant som möjligt. Det finns ingen vits med att försöka vara snabbast när man är ny, det är viktigare att vara noggrann. Då gör man verklig nytta.