Karriärbytet blev en praktikplats på Huddinge sjukhusområde

Alexander är byggnadsvårdssnickare i grunden men var sugen på att göra något nytt. 2019 började han studera till fastighetsförvaltare på John Eriksson Institutet i Stockholm och gör nu sin andra praktiktid, den här gången på Huddinge sjukhusområde.

IMG_2576_Epi_700px.jpg

Alexander Wickham, praktikant inom Fastighetsförvaltning på Huddinge sjukhusområde.

Hur kom det sig att du började studera till fastighetsförvaltare?

Jag fick upp ögonen för fastighetsförvaltning genom en vän som studerade till förvaltare. Det verkade intressant och jag insåg att det även kunde passa mina personliga egenskaper och tidigare erfarenheter som snickare och småföretagare.

Vad lockade att göra praktik på Locum?

Fastighetsförvaltning på sjukhus är extremt intressant eftersom fastigheten är så tekniskt komplex och hyresgästerna har verksamhet som måste fungera dygnet runt. Det känns både betydelsefullt och spännande att vara en del i det viktiga arbetet med att se till att allt fungerar eftersom ett driftstopp i den här miljön kan vara förödande. Locum har även en del kommersiella hyresgäster och på så sätt blir variationen på möten stor och jag lär mig väldigt mycket. 

Spännande! Så vad är ditt första intryck av Locum som arbetsplats?

Jag är väldigt nöjd med min första tid här! Trevliga kollegor och en upplyftande stämning och det är tydligt att alla vill bidra i min utbildning. Jag hade även turen att komma in när introduktionskursen skulle hållas för nya förvaltare. Jag kände mig verkligen välkommen när jag blev inbjuden till den.

Vad har du för förväntningar på din tid hos oss?

Jag är väldigt intresserad av att lära mig hur man förvaltar sjukhuset tillsammans med vården och deras verksamhet så att det livsviktiga arbete som utförs kan bedrivas året runt. Praktiktiden ger mig också en god insikt i vilken bransch jag vill arbeta i efter studietiden, det känns otroligt värdefullt.

Berätta, vad kommer du att få göra under din praktiktid?

Jag får ta del av det mesta som sker inom förvaltningen. Nu i början följer jag med en förvaltare på besiktningar och möten. Ju varmare i kläderna jag blir, desto mer arbetsuppgifter kan jag lösa på egen hand. Huddinge sjukhusområde är en stor fastighet med många olika tekniska installationer, somliga rätt ovanliga, så jag hoppas på många spännande studiebesök i byggnaderna.

Vilka egenskaper behöver en fastighetsförvaltare ha?

Det är bra att ha en god social kompetens och samarbetsförmåga, men även förmågan och viljan att ta beslut och lösa uppgifter på egen hand. Det skadar inte om man har ett entreprenörstänk och gillar att ”kunna lite om mycket”. Man behöver inte vara expert och kunna allt, men det är bra om man kan sätta sig in i och förstå hyresgästens önskemål efter de förutsättningar som finns för att på så sätt komma fram till en tillfredställande lösning.

Har du några tips till framtida fastighetsförvaltarstudenter?

Jag vill slå ett slag för att ta vara på praktiktiden när man studerar, den har gett mig så otroligt bra insikt i vad arbetet innebär och vad jag vill göra framåt. Eftersom praktiktiden står för ca 40 procent av studietiden så är det viktigt att skolan ger information om fastighetsförvaltarens olika yrkesroller och inriktningar, och ger verktygen för att söka praktikplats tidigt i utbildningen. Det är en stor konkurrens om praktikplatser och mitt bästa tips är att skriva ett bra CV och söka praktikplats i god tid, då har man större möjlighet att både få en plats och påverka vilket företag man vill arbeta på. Vet man dessutom vilken inriktning man vill åt så blir det mycket lättare att söka sig till rätt företag från början. Lycka till!

Publicerad: 24 november 2020