Idag invigs Södertälje sjukhus nya huvudentré

Idag invigdes den nya huvudentrén i den totalrenoverade entrébyggnaden vid Södertälje sjukhus. Huvudentrén har varit stängd sedan 2020 och öppnar upp för allmänheten den 9 juni. Bandet klipptes av finansregionrådet, Södertälje sjukhus vd och Locums projektområdeschef.

DSC_2804_1000x562px_red_PM.jpg

Invigningen som var indelad i två delar, en för inbjudna och en för medarbetare på sjukhuset, inleddes med bandklippning och tal av finansregionrådet Aida Hadžialić, Södertälje sjukhus vd Anna Gerber Ekblom och Locums projektområdeschef Hulda Wickbom.

– Medarbetarna är vårdens viktigaste resurs. Nu färdigställs ett stort arbete med att förbättra deras fysiska arbetsmiljö, säger Aida Hadžialić, Finansregionråd i Region Stockholm.

– Det är fantastiskt roligt att sjukhuset äntligen kan öppna upp den nya huvudentrén för det växande antalet invånare i länet. Det känns väldigt glädjande att vi tillsammans skapat förutsättningar för att ta emot fler patienter och möjlighet att bedriva god vård i en modern och hållbar vårdbyggnad med en förbättrad arbetsmiljö, säger Jens Sjöström, styrelseordförande på Locum.

I entrébyggnaden ryms, förutom vårdverksamhet, plats för huvudkassa, central provtagning, apotek, rum för stillhet och ett framtida café samt ny konst i olika former. På entrétorget utanför är ett nytt cykelgarage uppställt för sjukhusets anställda.

– Södertälje sjukhus är ett av Sveriges modernaste sjukhus och nu är vi i mål med den sista pusselbiten i totalrenoveringen av huvudbyggnaden. Den renoverade entrébyggnaden är navet i sjukhusets i tre delar och en viktig del för effektivare flöden, utveckling av verksamheten och för att skapa trygghet för patienterna, säger Marit Brusdal Penna, tf. vd på Locum.

Ombyggnaden av entrébyggnaden som pågått i etapper sedan 2020 har möjliggjort en ökning av dagkirurgin med 25 procent, vilket ger en kapacitet på 3000 operationer per år. Förutom nya vårdlokaler för dagkirurgi, jourrum och administrativa arbetsplatser för läkare och vårdadministrativ personal har entrébyggnaden nya övernattningsrum för anhöriga, omklädningsrum samt konferens- och utbildningsrum.

Den dagkirurgiska öppenvården kan nu samlokaliseras och integreras med operationsavdelningen och dess pre-och postoperativa del. Det leder till effektivare operationsflöden men också optimerat nyttjande av operationssalarna.

Den 9 juni öppnar den nya huvudentrén på Rosenborgsgatan 10 för allmänheten.

Publicerad: 7 juni 2023