Att vara projektchef – ett komplext men fantastiskt uppdrag
Vicky Lau har varit projektchef för flera stora byggprojekt, nu senast projektet ny vårdbyggnad vid Danderyds sjukhus. I den här personliga texten delar hon med sig av hur det är att navigera mellan teknik och vård, struktur och relation – utan personalansvar men med ansvar för riktning, samspel och resultat.
Rollen projektchef innebär att driva på och leda projekt inom tid och budget, ofta med många personer involverade och stora pengar i omlopp. Rollen innebär dock inget formellt personalansvar. Vilka utmaningar och möjligheter innebär rollen projektchef? Och vilka förutsättningar är särskilt viktiga för att lyckas? Så här berättar Vicky Lau.
Bild: Vicky Lau
Att leda ett byggprojekt är en utmaning i sig. Men att leda ett vårdbyggnadsprojekt är något helt annat. Här möts två olika världar - den tekniska och den vårdnära - med skilda språk, behov och angreppssätt. Ingenjörer tänker i strukturer, flöden och teknik. Vårdpersonal utgår från patientens resa, arbetsmiljö och omsorgens krav. Båda perspektiven är avgörande och att förena dem kräver både lyhördhet, tålamod och en vilja att bygga broar. Det är just i mötet mellan dessa världar som den verkliga komplexiteten uppstår. Byggnaden ska inte bara fungera, den ska skapa förutsättningar för livsviktig vård, varje dag.
Men mitt i allt det svåra, pressade och ibland motstridiga finns också något annat, nämligen en stor möjlighet till utveckling. För projektet och människorna i det. Och för mig som ledare.
Jag har inget formellt personalansvar i mina projekt, men jag leder. Genom tydlighet, transparens och ett prestigelöst förhållningssätt försöker jag skapa en trygg grund där människor kan växa. Jag vill att mina projektmedlemmar utvecklas, att de vågar och att de känner att de bidrar. När vi har roligt tillsammans blir det också lättare att stå stadigt när det blåser som mest.
Fokus på uppdraget och samhällsnyttan
En av de stora fördelarna med att inte vara chef med personalansvar är att jag kan fokusera helt på uppdraget, inte på personaladministration eller organisatoriska sidospår. Jag har friheten att rikta min energi dit den verkligen behövs, i projektets hjärta. Det ger mig också möjlighet att röra mig fritt mellan olika delar av projektet, se helheten och lyfta blicken när andra är fast i detaljer.
Bild: I ett stort byggprojekt krävs samarbete med många olika grupper och kompetenser. Här är några representanter från Samverkansrådet för fysisk tillgänglighet på rundvandring.
Självklart finns det också utmaningar. Att inte ha ett tydligt chefsmandat kräver ibland extra tydlighet kring vad jag har rätt att besluta om. Och som ledare utan formell makt måste jag ofta stå i mitten mellan förväntningar, behov och beslut utan att alltid ha det strukturella stöd som en chef kan luta sig mot. Det kan vara utmanande.
Att bygga lokaler för vården bidrar tydligt till nytta för patienter och vårdpersonal under lång tid framåt. Den insikten ökar min motivation och fokus. Med en glasklar riktning, att skapa något som verkligen behövs, spelar det mindre roll exakt hur mandatet är formulerat. Målet för projektet är viktigare än mina intressen och prioriteringar.
Mod att utmana normer
Jag tror starkt på ledarskap som bygger på förtroende, inte titel. Och jag är övertygad om att det går att skapa en stark och välfungerande grupp genom att lyssna, vara tydlig, visa riktning och samtidigt ha kul på vägen.
Bild: Håll Nollans säkerhetspush 2023 när bygget stannade en kort stund för att fokusera på och extra belysa vikten av samarbete och allas engagemang för att uppnå en säkrare byggbransch.
I flera projekt har vi valt att lyfta frågor som ibland annars tystas ner. Som vikten av att motverka machokultur. Vi inom byggbranschen har absolut blivit duktigare, men det förekommer fortfarandet normer och förväntningar som varken gynnar samarbete eller innovation. Genom att prata om det och agera, skapar vi ett klimat där fler känner sig trygga att bidra med hela sin kompetens.
Viktig förutsättning för att lyckas
En viktig del i att arbetet fungerar bra är det goda samarbetet med min chef. Vi har en öppen och rak dialog och hon ger mig ett tydligt mandat och starkt stöd i min roll. Det gör att jag kan agera tryggt samtidigt som vi gemensamt säkrar att vi inte ger dubbla signaler till projektgruppen. Den enhetlighet vi har i vårt ledarskap har varit en viktig förutsättning för att skapa tydlighet, tillit och framdrift i projektet.
Bild: Att trivas och ha roligt på jobbet bidrar till tillit och gott samarbete.
Avslutningsvis vill jag säga att det är komplext men fantastiskt att vara projektchef för vårdbyggnadsprojekt, där olika världar möts med ett gemensamt mål. Ledarskap handlar inte om var du sitter i organisationen, utan om hur du inspirerar och engagerar människor omkring dig. När det lyckas når vi framgång tillsammans.