Det livsviktiga uppdraget

På pappret handlar det om fastighetsförvaltning, i verkligheten om att skapa förutsättningar för livsviktig vård. Vårdfastigheter är några av samhällets mest komplexa byggnader. Här ska människor vårdas, samtidigt som avancerade tekniska system och byggnadsdelar måste fungera utan avbrott, dygnet runt.

Nacka sjukhus bilder från film om att arbeta på Locum

Bildtext. Teknikförvaltare, fastighetsförvaltare och driftcontrollers är några av de som ser till att vårdfastigheternas tekniska system fungerar dygnet runt.

 Vi ser inte alltid patienterna, men vi vet att vårt arbete påverkar dem varje dag, säger Henrik Davidsson, teknikförvaltare på Locum.

Att vara teknikförvaltare i en vårdfastighet handlar om att ligga steget före. Det kräver nyfikenhet, systemförståelse och förmågan att se helheter. Flera tekniska system ska fungera tillsammans, utan avbrott, utan att märkas.

 Jag började som byggingenjör och har arbetat med fastighetsförvaltning i över 20 år. Ingen dag är den andra lik och utvecklingen går hela tiden framåt.

I vårdfastigheter måste tekniken fungera tyst, stabilt och i bakgrunden. Här byts röntgenmaskiner och annan avancerad utrustning ut med jämna mellanrum, medan byggnaden ska hålla i decennier. Det kräver flexibla lösningar som också håller över tid.

För att klara uppdraget krävs ett sammansvetsat team. Teknikförvaltare, fastighetsförvaltare, driftcontrollers, projektledare och entreprenörer ser till att allt fungerar, från medicinska gaser och ventilationssystem till elförsörjning och reservkraft.

Det här är inte vanliga kvadratmeter. Det är en miljö där allt måste fungera, utan att märkas, säger William Lindqvist, fastighetsförvaltare på Locum.

Trygga, hållbara och ändamålsenliga miljöer skapas i nära samarbete med vårdverksamheterna. Operationssalar ska hållas sterila, vårdrum ha rätt temperatur, entréer vara tillgängliga för alla. Underhållet sker ofta i det tysta, tills något slutar fungera, då blir betydelsen snabbt tydlig.

 Att bidra till en samhällsviktig verksamhet där varje beslut påverkar människors liv ger ett stort engagemang. För mig är det meningsfullt att vara med och forma framtidens vårdmiljöer genom att kombinera teknik, projekt och vård, säger William.

DQ6Q4576.jpg

Bildtext. Ett tvärprofessionellt team arbetar sida vid sida för att säkerställa funktion och säkerhet i vårdfastigheten.

Mitt i pågående vård

Ombyggnationer och tekniska uppgraderingar sker ofta samtidigt som vården pågår. Det kräver extremt noggrann planering och ständig dialog med vårdpersonalen.

 Att bygga om en vårdavdelning eller mottagning medan patienter vårdas i nära anslutning kräver både ödmjukhet och nära samarbete. Det är komplext, men också det som gör jobbet spännande, säger Ester Laaksonen, projektchef på Locum.

Säkerheten är alltid central, både för verksamheterna och för byggproduktionen. Projektet säkerställer brandcellsgränser och fungerande nödutrymning under hela byggtiden. Även logistiken kräver precision. Material måste ofta transporteras genom allmänna utrymmen, vilket ställer höga krav på tillfälliga lösningar och kommunikation.

 Vi har täta avstämningar med vården för att informera och anpassa planeringen efter deras behov. Det gör att vi hela tiden rör oss framåt, säger Ester.

Och ytterst handlar det om just det – människor. Alla kommer någon gång i kontakt med vården, som patient, anhörig eller medarbetare.

 Det känns meningsfullt på riktigt. Det här är inte bara ett projekt, det är en viktig del av vår gemensamma trygghet, säger Ester.

DQ6Q0151.jpg

Bildtext. Ombyggnationer nära pågående vård innebär extremt noggrann planering. 

Säkerhet och robusthet – vård som står pall även i kris

Säkerhetsarbetet är en självklar och integrerad del av Locums uppdrag. För Malin Allemo Gunnesson, säkerhetssamordnare, är målet tydligt: att vården ska kunna fungera även under de mest extrema förhållanden, som vid långvariga samhällsstörningar eller ytterst krig.

 Min roll är att hitta lösningar som gör att vi är robusta, inte bara i vardagen, utan även i kris. Vi arbetar aktivt med att säkra el, vatten, värme, kyla och avlopp. Det handlar om att bygga uthållighet, säger Malin.

Locum har kommit långt i det robusthetshöjande arbetet och en fast del av budgeten öronmärks för detta. Flera projekt genomförs för att höja robustheten vid regionens sjukhus.

 Vi tänker hela tiden på hur vi kan hålla i gång verksamheten även under tuffa förhållanden. Det är ett stort ansvar, men också väldigt intressant. Det händer mycket inom området och vi är verkligen i händelsernas centrum.

Malin understryker också vikten av det psykologiska försvaret, att människor känner sig trygga i att vården finns där när den verkligen behövs.

Säkerhetsarbetet handlar också om samverkan. Med kommuner, myndigheter och andra aktörer byggs ett nätverk där många pusselbitar måste falla på plats.

2G5A0972.jpg

Bildtext. För att vara förberedd på oförutsedda händelser testas reservkraften i vårdfastigheterna regelbundet.

Ett uppdrag större än fastigheter

Uppdraget handlar i grunden inte om byggnader, utan om vård. Fastigheterna är bara medlen för att kunna erbjuda en trygg och tillgänglig sjukvård, även i en orolig tid.

 Det är det här som gör vårt arbete meningsfullt på riktigt. Vi bygger inte bara för idag, utan också för framtiden och för att stå pall om det otänkbara inträffar, avslutar Malin.

Läs fler artiklar:

Vi förvaltar skattemedel med stolthet

Publicerad: 23 juni 2025
Laddar...