Varför känns det kallt inomhus tidigt på hösten?

Ena dagen strålande sol och vindstilla. Nästa dag har det slagit om, regnet öser ner och vinden friskar i. Frosten kommer nattetid. Hösten är här och med den stora variationer i väderlek och temperatur. Det innebär att det kan det ta tid för värmesystemet inomhus att stabilisera sig. Här får du veta hur det hänger ihop.

Temperaturen utomhus är en viktig parameter i styrningen av inomhustemperaturen. Därför är de stora väderväxlingarna under hösten utmanande för fastighetstekniken och det kan ta lite tid att ställa om. Det gäller såväl den stora vårdfastigheten som den vanliga familjevillan.

Frostiga höstlöv

Bildtext: Utomhustemperaturen kan växla mycket mellan natt och dag och från dag till dag i början av hösten. De första frostnätterna påskyndar naturens förändring och löven faller.

 – Vi vet att vårdens medarbetare ibland upplever att det är kallt inomhus under en övergångsperiod på hösten. Värmesystemet behöver ett par veckor för att stabilisera sig, berättar Patrik Bergman, teknikförvaltare på Locum.

Temperaturen inomhus ska ligga mellan 20 och 22 grader.

- Det finns några saker man kan göra själv. Mina bästa tips är att justera temperaturen på termostaten om det finns en sådan och att ha lite extra tålamod. Skulle det fortsätta att vara kallt under en längre tid vill vi att du kontaktar vår kundtjänst och gör en felanmälan. Då kan våra drifttekniker undersöka orsaken och justera värmen, säger Patrik.

Flicka_höstbild_700px.jpg

Att hitta felorsak på en felanmälan kan ta olika tid beroende på komplexitet. Lösa el-radiatorer kan till exempel störa vid felsökning av värmeproblem. Dessa ska endast användas i samråd med Locum, eftersom det kan leda till att arbetet med felsökning då tar onödigt lång tid eller inte alls är möjligt. 

Det här kan du kan göra själv om det är för kallt

  • Se till att det inte finns några föremål som hindrar luftströmmarna från värmeelement och ventilation.
  • Undvik om möjligt att placera din arbetsplats för nära fönstret.
  • Undvik att placera en värmekälla (skrivare, dator eller dylikt) nära termostaten.
  • Använd inte lösa element.

Fler tips på vad du kan göra för att förbättra inomhusklimatet hittar du här.

Publicerad: 14 september 2022