Varför känns det kallt inomhus tidigt på hösten?

Ena dagen strålande sol och vindstilla. Nästa dag har det slagit om, regnet öser ner och vinden friskar i. Frosten kommer nattetid. Hösten är här och med den stora variationer i väderlek och temperatur. Det innebär att det kan det ta tid för värmesystemet inomhus att stabilisera sig. Här får du veta hur det hänger ihop.

Flicka_höstbild_700px.jpg

Temperaturen utomhus är en viktig parameter i styrningen av inomhustemperaturen. Därför är de stora väderväxlingarna under hösten utmanande för fastighetstekniken och det kan ta lite tid att ställa om. Det gäller såväl den stora vårdfastigheten som den vanliga familjevillan.

Värmesystemet behöver ett par veckor för att stabilisera sig. Då kan det hända att vårdens medarbetare ibland upplever att det är kallt inomhus under en övergångsperiod på hösten.

Det finns några saker man kan göra själv och våra bästa tips är att justera temperaturen på termostaten om det finns en sådan och att ha lite extra tålamod. Skulle det fortsätta att vara kallt under en längre tid vill vi att du kontaktar vår kundtjänst och gör en felanmälan. Då kan våra drifttekniker undersöka orsaken och justera värmen.

Att hitta felorsak på en felanmälan kan ta olika tid beroende på komplexitet. Lösa el-radiatorer kan till exempel störa vid felsökning av värmeproblem och ska endast användas i samråd med Locum, eftersom det kan leda till att arbetet tar onödigt lång tid eller inte alls är möjligt.  

Det här kan du kan göra själv om det är för kallt

  • Se till att det inte finns några föremål som hindrar luftströmmarna från värmeelement och ventilation.
  • Undvik om möjligt att placera din arbetsplats för nära fönstret.
  • Undvik att placera någon värmekälla (skrivare, dator eller dylikt) nära termostaten.
  • Använd inte lösa element.

Här hittar du fler tips och får veta vad som händer när du bör felanmäla problem med inomhusklimatet.

Tack för ditt tålamod!

 

Publicerad: 9 oktober 2023