Locum vill använda statistikkakor/cookies i syfte att löpande förbättra webbplatsen. Samtycker du till det? Om du inte klickar på "Ja, jag samtycker" sätts endast de kakor som är nödvändiga för att webben ska fungera.
Under april har energikampanjen varit i full gång på sjukhusen i Huddinge och Solna. Att spara energi kan ibland kännas lite svårt – energi syns inte, hörs inte och går inte att ta på. Just därför kan det vara svårt att förstå vilken skillnad de där små insatserna faktiskt gör.
Men flera avdelningar visar att det går. Små förändringar i vardagen kan leda till stora resultat – även i en intensiv vårdmiljö. Att släcka lampor i tomma rum, stänga av utrustning som inte används och justera ventilationen efter verksamhetens arbetstider är enkla åtgärder – men tillsammans gör de skillnad.
Vi har pratat med Anna, Malin och Alexander, – tre engagerade miljöinformatörer – som delar med sig av sina bästa tips, erfarenheter och reflektioner från kampanjen.
Kanske får du nya idéer till vad ni kan göra hos er?
Bildtext. Anna Twena, miljöinformatör på Hjärta- och kärl i Solna.
Anna Twena, miljöinformatör på avdelningen Hjärta- och kärl i nya sjukhusbyggnaden i Solna, berättar hur de små sakerna börjar bli en naturlig del av arbetsdagen.
– Vi har alltid försökt stänga av det vi kan, men nu gör vi det ännu mer medvetet. Vi lyfter kampanjen på våra veckomöten och påminner varandra att släcka, stänga av och tänka till, säger hon.
I personalpentryt är lamporna släckta – dagsljuset räcker – och kampanjmaterialet sitter väl synligt på väggen. En ny vana som fått effekt är att stänga av skrivarna på kvällen.
– Vissa dagar slås de inte ens på dagen efter – för att de inte behövs. Det är ett enkelt sätt att minska energianvändningen, berättar Anna.
Tips från Anna: Prata om energianvändningen på veckomöten och hitta era egna enkla rutiner – till exempel att alltid köra full diskmaskin.
Bingot ger nya samtal och engagemangMalin Malmström har varit miljöinformatör i tre år och jobbar med det administrativa teamet på Biobank och studiestöd som sitter i de äldre lokalerna i Solna. Tillsammans är de engagerade i månadens energibingo. – Vi har alltid haft bra rutiner kring att stänga av datorer och lampor, men energibingot gör att fler pratar om det – det har blivit ett gemensamt projekt. Den som lämnar kontoret sist tar en extra runda för att säkerställa att allt är avstängt, säger hon. Malin skickar ut några punkter från bingot varje fredag som teamet fokuserar på veckan därpå. Alla har fått en egen bingobricka och energispartipsen hänger synligt i köket. |
|
– Man behöver inte göra allt på en gång. Ta en sak i taget, och utgå från vad som faktiskt funkar på er avdelning.
Tips från Malin: Sprid ut aktiviteterna över månaden och peppa varandra – det är lättare när man gör det tillsammans.
Bildtext. Alexander Källvik Matterud, miljöinformatör på Virologen, Huddinge.
Alexander Källvik Matterud, miljöinformatör på Virologen i Huddinge, har märkt att tydlighet hjälper.
– Vi har gjort en enkel lista med vad som ska stängas av i slutet av dagen. Den sitter på vår gemensamma tavla och är till för eftermiddagspasset. Nu vet alla vad som gäller, säger han.
Han har även lagt in en punkt på måndagens sektionsmöte för att samla in synpunkter och förbättringsförslag.
– Vi har blivit bättre på att släcka och stänga av, men det finns mer att göra. Nu när vi har tydligare rutiner tror jag vi kommer ta fler steg.
Tips från Alexander: Sätt upp en checklista på synlig plats och fördela ansvaret – då blir det enklare att komma ihåg.
Släcka lampor, köra full diskmaskin, stänga av skrivaren, hjälpas åt – allt räknas. Energibingot är ett sätt att komma i gång, men många avdelningar upptäcker att det också skapar nya vanor som lever vidare långt efter april.