Energismart på jobbet - du kan göra skillnad i vardagen!

Vi behöver alla hjälpa till att minska energianvändningen i Sverige och Europa. Här hittar du konkreta tips, inspiration och kunskap om hur du enkelt kan göra skillnad på din arbetsplats. Du kan göra skillnad i vardagen!

1_IMG_9747_korr_750px.jpg

Att spara el är hälsosamt både för planeten och ekonomin. Och det är mer nödvändigt än någonsin just nu. Vi behöver alla hjälpa till att minska energianvändningen i Sverige och Europa. 

Kanske har du redan dragit ner på värmen hemma och börjat släcka lampor i rum där du inte är. På samma sätt kan du även bidra till att minska energianvändningen på din arbetsplats. Varje liten förändring gör stor skillnad, i det stora hela. Det är inte svårt att vara energismart på jobbet!

Här får du konkreta tips, inspiration och kunskap! Du och dina kollegor kan göra skillnad i vardagen medan vi arbetar vidare med de stora och tekniskt komplexa systemen för hela fastigheten.

Fem tips för att spara el i vardagen

energitips1_ikon_200x200px_221010.png

Stäng av dator, skrivare, skärm och kopiator när du går hem

Stäng av maskinerna på kontoret i stället för att sätta dem på standby när du går hem från jobbet. Undersökningar visar att upp till 10 procent av hemmets hushållsel går till apparater i standby-läge. Dessutom mår datorn bättre av att stängas av!

energitips2_ikon_200x200px_221010.png

Släck belysningen!

Lampor behöver inte lysa i alla rum när ingen är där. Släck på den gemensamma toaletten, i förrådet eller andra personalutrymmen. Här kan vi gemensamt spara mycket el!

energitips3_ikon_200x200px_221010.png

Stäng kyl och frys snabbt

Spara energi genom att stänga dörren till kylen och frysen snabbt och helst inte öppna dem i onödan. Och du, tina gärna fryst mat i kylen. Det är lätt som en plätt att spara energi!

energitips4_ikon_200x200px_221010.png

Kör diskmaskinen full

Vänta tills diskmaskinen är full innan du kör den. En halvtom maskin använder samma mängd energi för att rengöra mindre disk, det är förstås inte så effektivt. Använd tipset hemma också!

energitips5_ikon_200x200px_221010.png

Stäng av verksamhetsutrustning när det är möjligt

Viktig och tekniktung utrustning som används i vårdverksamhet drar mycket energi. Behöver den stå på dygnet runt? Tänk igenom och bestäm tillsammans med dina kollegor när apparaterna kan och ska stängas av för en mer energismart vård!

 

Testa en elrond!

Gör en elrond på avdelningen - upptäck vad du och dina kollegor kan göra för att minska elförbrukningen.

Läs mer här
Far och dotter står vid receptionen på ett sjukhus och pratar med vårdpersonal.

Rapportera dina verksamhetstider!

Så kan vi optimera värme och ventilation efter era behov.

Läs mer här
Fredrik Tillberg arbetar som energistrateg på Locum.

Det här gör vi för att energieffektivisera

Vi jobbar sedan många år intensivt med att minska energianvändningen.

Läs mer här
Bild på energimyndighetens kampanj för att spara el.

Alla behöver hjälpas åt

Energimyndigheten uppmanar alla att hjälpas åt. Ta del av deras kampanj!

Läs mer här