Smart logistik minimerar störningar

Minimera störningar för vården. Få flyt i byggproduktionen. För att uppnå det krävs smart logistik runt och inuti själva sjukhuset. – Det bygger på kreativt tänkande och att ligga steget före, förklarar Mikael Karlsson, projektledare Samordning Arbetsmiljö och Logistik på Locum för Södersjukhuset.

På Södersjukhuset pågår alltid byggprojekt av större eller mindre karaktär. Just nu byggs det bland annat nya lokaler för PCI/PACE, arbetet med moderniseringen av vårdflyglarna 17/18 är i gång och snart stundar ännu fler projekt i olika lägen inom området. 

apd_oversikt_2023_04_26_700.png

Bildtext: Utsnitt ur APD-plan över sjukhusområdet med fokus runt Logistikcenter Syd.

 Vi vill skapa goda förutsättningar för att jobba effektivt och ordnat. På sydsidan samordnas logistik, avfallshantering och lastbrygga för flera projekt på ett ställe, i ett bemannat logistikcenter. Det innebär bland annat att vi kan ha en större bygghiss i stället för en flera mindre vid respektive byggprojekt. Hissen bokas i ett bokningssystem för att inte skapa kö vid in- och uttransporterna. Vi behöver inte heller ha bemanning på flera olika ställen, vilket är kostnadseffektivt, förklarar Mikael.

Vagn rullar långa stål genom husen

 Vi måste hela tiden ligga före och göra störningsanalyser, beräkningar på antalet transporter och behovet av byggbodar för byggarbetare. En annan utgångspunkt i logistikarbetet är att skapa så effektiva och korta vägar för material som möjligt.  

Ett exempel är långa stålbalkar på 7,5 meter som rullats på vagnar in i huset. Ett annat är rullband för rivningsmassor som går direkt till containrar för sortering. Även ett par timmars intensiva helikopterlyft kan vara en snabb, säker och kostnadseffektiv lösning för skrymmande material, till exempel motorer för ventilation.

Rullband_700pxl.png

Bildtext: Här kommer  långa stålbalkar in i huset på rullband.

Lyckad insats separerar vårdens och byggets arbetsmiljö

Logistik handlar också om att separera ytor från varandra på ett klokt sätt. En välisolerad vägg hindrar ljud och damm från att störa. Dessutom blir arbetsområdet en egen brandcell. Det tillämpas bland annat i byggnad 17/18.

 Vi lägger stor vikt vid arbetsmiljön. Den ska vara säker både för våra entreprenörer och för medarbetarna i vården, säger Susanna Alexandersson, projektområdeschef på Locum.  

Hon poängterar att vartefter byggprojekt startas runt om på sjukhusområdet tar man med sig idéerna på hur man bäst minimerar störningar och kan använda smart logistik i projekten.

Samarbetet viktigt

Vården uppskattar Locums ansträngningar kring att inte störa för mycket och att skilja arbetsmiljöområdena åt.

 Vi har alla lärt oss mycket av de stora byggprojekten som genomfördes för några år sedan. Locum har tagit med sig många goda erfarenheter och blivit bättre på att förklara upplägget för oss. Och vi har insett att det är viktigt att vi medverkar vid planeringen i ett tidigt skede för att kunna minimera störningarna, säger Lena Lundin, chef Fastighets- och säkerhetsenheten.

Lena och Susanna poängterar att trots Locums stora insatser kan inte alla störningar undvikas. Den som upplever störningar kan kontakta Locums kundtjänst. Varje vecka hålls också pulsmöten i flera projekt där påverkade verksamheter är välkomna att delta för att få snabb och nära information samt svar på sina frågor.

Publicerad: 24 maj 2023