Vi har rest en tornkran

En av Sveriges största tornkran är rest för påbyggnaden av hus 20. Är du nyfiken på att veta mer om tornkranen, vad den används till, hur en 200 ton kran monteras kan du ta del av vad Fredrik Nygren, platschef på bygget berättar.

Tornkran_700px.jpg

 

Nu är en Sveriges största tornkranar rest för att användas i påbyggnaden av hus 20.
Vi ställde ett antal frågor till Fredrik Nygren, platschef inför resningen.  

Var kommer tornkranen att stå? Hur hög är den?

Kranen monteras på ett fundament på innergården mellan hus 19 och 20 och säkras med vikter. Den kommer att stå tätt intill byggområdet och har en räckvidd på 70 meter. Kranen är 50 meter hög och väger 219 ton. Den kommer att sticka upp cirka 20 meter ovan hus 19.

Hur går resningen till?

Kranen ska ställas på ett befintligt betongfundament och säkras med vikter. När vi reser tornkranen använder vi en mobilkran för att montera ihop delarna till tornkranen. I vårt fall krävs det en större mobilkran för att den ska orka lyfta upp de olika delarna. Tornkranen som ska stå vid påbyggnaden är en av Sveriges största kranar och kan lyfta nio ton med helt utfällt läge på kranen. Den mobila kranen kommer att stå på Erik Dahlbergs väg. Montaget av kranen tar drygt en vecka.

När ska tornkranen monteras?

Vi börjar med förberedande arbeten helgen innan vecka 8 med stängsling av arbetsområdet samt spärrar av innergården. Lördag vecka 8 kommer den mobila kranen och arbetet med att lyfta delarna på plats börjar. Tiderna är inte exakta utan beror på väder- och vindförhållande. Det går till exempel inte att arbeta säkert om det blåser för mycket i en viss vindriktning.

Vad avgör när ett byggprojekt behöver en tornkran?

Stommen till påbyggnaden består av otympligt tungt material, som till exempel prefabricerade betongväggar, bjälklag, pelare och balkar av stål som ska monteras. För att klara det krävs en stor kran som når hela huset och kan lyfta tunga element högt upp.

Vad kommer kranen att lyfta?

Framför allt de prefabricerade byggnadsdelarna till stommen såsom väggar, pelare och bjälklag, men även material till fasad och tak.

Tornkranens område ligger nära byggnader och vägar. Hur arbetar vi med säkerheten?

Det viktigaste av allt är att aldrig lyfta över några människor eller fordon och att ha två bjälklag som fallskydd mot tunga element som säkerhetszon. Därför utryms plan 4 i hus 20. Platsen där vi lyfter tunga element spärras alltid av och vi kontrollerar att ingen befinner sig i riskområdet. Vid behov tas en lyftsamordnare och flaggvakter in för att säkra ytan under.

Hur länge kommer kranen att behövas och ur länge ska innergården vara avstängd?

Kranen kommer att behövas i bygget fram till och med september. Därefter monteras kranen ned på samma sätt som den sattes upp. Vi räknar med att innergården kan öppna i november.

Visste du att…

  • krokblocket på kranen kallas för ”hönan”
  • löpblocket på kranen kallas ”katten”
  • balansfunktionen vid lyft kallas ”humlan”
  • Det tar cirka fem minuter att ta sig upp till kranförarens hytt med hiss
  • Det svajar högst upp i kranen.
Publicerad: 21 februari 2024