Stockholms stad etablerar en tillfällig brandstation på S:t Görans sjukhus

Stockholms stad renoverar den gamla kulturklassade brandstation på Kungsholmen. Under renoveringen etableras en tillfällig brandstation på S:t Görans sjukhusområde. Byggstart för den tillfälliga brandstationen är planerad till våren 2024.

brandstation_825_464px.jpg

Stockholms stad ska renovera och bygga om Kungsholmens brandstation till en mer säker och tillgänglig byggnad anpassad för en modern och effektiv räddningstjänst. Under renoveringen evakueras brandförsvaret till en tillfällig plats vid Sankt Görans sjukhus.

Den tillfälliga brandstationen kommer att etableras av Stockholms stad på södra delen av sjukhusområdet mellan Friskvårdsvägen och Magnus Huss väg.

Stockholms stads renoveringen av den snart 100-åriga brandstationen beräknas ta cirka ett och ett halvt år. Staden planerar för en byggstart våren 2024.

Stockholms stad är den som planerar, bygger och driftar den tillfälliga brandstationen. Vi hänvisar frågor om byggnationen till Stockholm stad. 

Etablering av brandstationen

Vecka 13 kommer Stockholms stad att etablera den tillfälliga brandstationen på sjukhusområdet. Datum för etablering: tisdag den 26 och onsdag den 27. Totalt 28 bodar och ett tält kommer att lyftas på plats med hjälp av en mobilkran. Bodarna körs in på lastbilar, en bod per lastbil. De första lastbilarna beräknas anlända till sjukhusområdet cirka 6.30 på morgonen. Mobilkranen kommer att vara placerad inom entreprenadområdet för att minimera påverkan på omkringliggande ytor. 

Arbetet innebär ökad trafik på Magnus Huss väg, men inga avstängningar är planerade. Efter att bodarna är på plats kommer ytan att asfalteras. Därefter påbörjas anpassningsarbeten invändigt i brandstationen. 

Det är Stockholms stad som etablerar den tillfälliga brandstationen. Vi på Locum AB ansvarar därför inte för genomförande, tidplan eller planering. Vid eventuella frågor, vänligen kontakta Stockholms stad.

Övergripande preliminär tidplan från Stockholm stad är: 

  • Mars – juli 2024: Arbetet startar med iordningställande av mark vid S:t Görans sjukhus och därefter etableras bodar och tält. Sedan sker flytt av verksamheten.
  • Augusti 2024 – september 2025: Ombyggnad av Kungsholmens brandstation.
  • Oktober 2025 – januari 2026 : Återflytt av verksamheten samt återställande av mark vid S:t Görans sjukhus. 

Informationsutskick från Stockholm stad om den tillfälliga brandstation.pdf

Läs mer om renoveringen här och ställ din fråga via ett frågeformulär >> 

Frågor och svar

Stockholms stad ska renovera och bygga om Kungsholmens brandstation till en mer säker och tillgänglig byggnad anpassad för en modern och effektiv räddningstjänst. 

Under renoveringen töms byggnaden helt och brandförsvaret evakueras till en tillfällig brandstation på S:t Görans sjukhusområde.

Enligt Stockholms stad är platsen för den tillfälliga brandstationen placering mycket viktig för att inte påverka utryckningstiden. Under utredningen fanns det två möjliga platser med rätt förutsättningar på Kungsholmen, vid Sankt Görans sjukhus och Norr Mälarstrand. Platsen vid Sankt Göran sjukhus bedöms som mest lämplig då den är tillräckligt stor och har ett bra geografiskt läge. 

Stockholms stad är den som planerar, bygger och driftar den tillfälliga brandstationen. Vi hänvisar frågor om byggnationen till Stockholms stad. Enlig Stockholms stad är inriktning att börja bygga brandstationen våren 2024.

Ytterligare frågor om arbetet och synpunkter besvaras av Stockholms stad: Kontakt via frågeformulär på sidan: https://vaxer.stockholm/projekt/kungsholmen/renovering-av-kungsholmens-brandstation/

Stockholms stad är de som planerar, bygger och driftar den tillfälliga brandstationen. Vi hänvisar frågor om byggnationen till Stockholms stad.

Ytterligare frågor om arbetet och synpunkter besvaras av Stockholms stad: Kontakt via frågeformulär på sidan: https://vaxer.stockholm/projekt/kungsholmen/renovering-av-kungsholmens-brandstation/

 

Stockholms stad är den som planerar, bygger och driftar den tillfälliga brandstationen. Vi hänvisar frågor om byggnationen till Stockholms stad. 

Ytterligare frågor om arbetet och synpunkter besvaras av Stockholms stad: Kontakt via frågeformulär på sidan: https://vaxer.stockholm/projekt/kungsholmen/renovering-av-kungsholmens-brandstation/

Den kommer att byggas mellan Magnus Huss väg och Friskvårdsvägen.

Det är Stockholms stad som kommer att ansvara för byggnationen av den tillfälliga brandstationen.

Stockholms stad bedömer att renoveringen av den ordinarie brandstationen tar cirka ett och ett halvt år. För mer information hänvisar vi till Stockholms stad.

Ytterligare frågor om arbetet och synpunkter besvaras av Stockholms stad: Kontakt via frågeformulär på sidan: https://vaxer.stockholm/projekt/kungsholmen/renovering-av-kungsholmens-brandstation/ 

 

 

 

Enligt Stockholms stad kommer den tillfälliga stationen bestå av en vagnhall av tält samt bodar. 

Det vi vet från Stockholms stad är, att det under tiden som brandstationen etableras, kommer det att förekomma transporter in och ut till sjukhusområdet. De bedömer att etableringen av bodar och tält inte kommer att genera särskilt mycket buller eller andra störande moment. 

Ja, det kommer att finnas stationära brandbilar på området.

Ut- och infart kommer att vara på Mariebergsgatan via Magnus Huss väg.

Utryckningsfordonens ljud- och ljussignaler får inte förekomma inom fastigheten/sjukhusområdet - förutom om detta behövs för att varna fordon eller personer som står i vägen för utryckningarna. Inom sjukhusområdet kommer behovet av att använda sirener troligen vara liten. 

 Utanför sjukhusområdet kan vi inte påverka behovet av att använda sirener.  Utryckningsfordon är del i stadsbilden och då blåljus och sirener används vid utryckningskörning i trängande fall vid fara för liv och hälsa eller större egendomsskada Ibland krävs det ljud och ljudsignal för att kräva fri väg. Är vägen fri och det inte är mycket trafik brukar i regel utryckningsfordonen slå av åtminstone ljudsignalen då det är den som är mest störande. 

För att skapa en trygg ut- och infart sätts tillfälliga trafikljussignaler upp i korsningen Mariebergsgatan och Magnus Huss väg.

Det är Stockholms stad som kommer att ansvara för att återställa ytorna på sjukhusområdet när brandstationen har lämnat den tillfälliga brandstationen.

Ytterligare frågor och synpunkter om arbetet besvaras av Stockholms stad: Kontakt via frågeformulär på sidan: https://vaxer.stockholm/projekt/kungsholmen/renovering-av-kungsholmens-brandstation/ 

 

 

Publicerad: 10 januari 2024