Nya taklanterniner på sjukhuset

Taklanterninerna på sjukhuset är uttjänta och byts ut under två år framåt för att bland annat skapa ett bättre inomhusklimat och en ljusare inomhusmiljö.

20200128_144858rev_700px.jpg

Sjukhusets taklanterniner (fönster i taket som bildar ljusgårdar) är uttjänta och kyla läcker in vilket ger en kall inomhusmiljö. För att få bättre inomhusklimat och bättre ljus runt ljusgårdarna behöver taklanterninerna bytas ut. Projektet kommer att pågå under två år framåt. Arbetet startar i byggnad B4. 

Vad gör vi?

Under 2021 byter vi ut 17 st taklanterniner i byggnad B4 med start den 16 februari. Arbetet med att byta en taklanternin beräknas ta 6-7 veckor. 

Hur går arbetet till?
Arbetet pågår mestadels uppe på taket, material och ställningar till taklanterninerna transporteras därför med helikopter upp till taket. Det kan innebära en del störande ljud vid demontering/montering av ny taklanternin. För att minimera att damm sprids ner till konstverken inomhus så täcks ljusgårdarna, vilket gör att ljusgården under arbetstiden kommer upplevas mörk inomhus. 

Konst hängs om
En del av ljusgårdarna har konst som sträcker sig upp i arbetsområdet där skyddstäckningen skall utföras. För att skydda konsten hängs den under tänkt höjd under arbetstiden.  

Helikopterlyft
Den 11 maj kl. 9.00-12.00 sker nästa helikopterlyft material upp till taket på byggnad B4. Helikoptern flyger över O-huset, se karta (ej över innergård). Vägen utanför stängs av för gång- och biltrafik, se röd markering på karta. Helikoptern går ner för tankning på andra sidan av parken där flera tidigare lyft har skett (se karta).

Datum för helikopterlyft (kommuniceras även via Inuti och digitala skärmar):

oversiktskarta_huddinge_flygväg_700px.jpg

Varför gör vi det?

Genom att byta ut glasen i taklanterninerna till isolerglas och sätta tilläggsisolering i lanterninernas väggar och yttertak så uppnår vi ett bättre inomhusklimat. Ljusgårdarna förses även med ny belysning, som bidrar till ljusare ljusgårdar under vintertid och framhäver konsten effektfullt.

Vi förbättrar även tillgängligheten för driften med större instegsdörr in till servicegången från taket. 

 

 

Om projektet

Start
Planerat slutdatum
2022-12-31
Projektledare
Anders Lind Projektområde Universitetssjukhus
Fastighetsförvaltare
Anna Thorslund Förvaltningsområde Huddinge