Invigning av nytt lunchrum hos ME Klinisk Kemi

Den Medicinska Enheten för Klinisk Kemi har fått ett större och tillgänglighetsanpassat lunchrum med en behagligare ljudmiljö och förbättrade logistiska flöden.

Lunchrum_1_750px.jpg

Bildtext. Meerna Albeer, enhetschef och Helén Dahl, enhetschef på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge klipper bandet till det nya lunchrummet. 

I förra veckan invigdes det nya lunchrummet hos Medicinska Enheten för Klinisk Kemi i Huddinge. Här bedrivs dygnet runt verksamhet med analyser av både akuta- och rutinprover från Karolinska Universitetssjukhuset samt primärvården. Tempot är ofta högt och ljudnivån på maskinerna i laboratoriet kan upplevas som uttröttande.

Behovet av ett lunch- och fikarum för fyra olika sektioner med mycket personal, som möjliggör både återhämtning och social samvaro är stor. Med det nya lunchrummet har en önskan om att tillgodose flera olika behov gått i uppfyllelse.

Lunchrum_3_750px.jpg

Bildtext. Maria Forsblom, Meerna Albeer och Helén Dahl är alla enhetschefer på ME Klinisk Kemi och är mycket nöjda över samarbetet med Locum och det nya lunchrummet. 

Plats för fler

För att öka ytan på lunchrummet kunde två intilliggande expeditionsrum användas. Ett av rummen är nu ett tyst och ljudisolerat rum för de som behöver återhämtning, något som inte fanns tidigare. I lunchrummet finns nu plats för 40 personer vid bord och stolar samt en avskild del med soffa och soffbord.

Lunchrum_2_750px.jpg

Bildtext. Utblick över det nya lunchrummet med sittplatser vid matbord och soffa samt tyst rum i nedre änden av rummet. 

Förbättrade flöden

Tillsammans med verksamheten har Locum tagit fram en layout på personalflödet i lunchrummet. Vilket bland annat resulterat i att köksstationerna delats upp på tre olika platser, varav en är tillgänglighetsanpassad. En kaffestation med egen diskmaskin enbart för koppar har fått en egen plats för att minimera köer i köket. Förbättrade flöden och logistik innebär bland annat minskad trängsel och ökad trivsel.

Lunchrum_6_750px.jpg

Bildtext. Dagsljus flödar in i det tysta rummet samtidigt som man har utblick mot lunchrummet.

En behaglig ljudmiljö

Nya avskiljande väggar för kök och kaffestation har satts upp för att minska intryck och buller från porslin och maskiner. Tak och matbord har ljudabsorberande material och en frihängd ljudabsorbent har satts upp för att skapa en skönare ljudmiljö. Lunchrummet är målat i lugna behagliga färger som ska bidra till lugn och ro. Fler tavlor är på väg upp med motiv av koraller och fiskar.

Det nya lunchrummet har fått:

  • Ökat antal sittplatser
  • Ett tyst rum med ljusinsläpp
  • Avskild del med soffa och soffbord
  • Förbättrad logistik och flöden vid hantering av mat och dryck i köket samt i rummet generellt
  • En separat kaffestation
  • Nya köksmaskiner och ny köksinredning
  • Ljudabsorbenter i matbord, tak och inredning
  • Avskiljande väggar för att minska intryck och störande ljud
  • Dimbar LED-belysning i taket
  • Ny matta
  • Ny och större kärl för källsortering

Lunchrum_7_750px.jpg

Bildtext. Ljudisolerat och tyst rum för återhämtning.

Lunchrum_8_750px.jpg

Bildtext. En av tre köksstationer som är tillgänglighetsanpassad.

Lunchrum_9_750px.jpg

Bildtext. En av tre köksstationer i det nya köket. 

Lunchrum_11_750px.jpg

Bildtext. Kaffestation med egen diskmaskin endast för koppar. 

Lunchrum_5_750px.jpg

Bildtext. Takhängd ljudabsorbent "Flaken". 

Lunchrum_10_750px.jpg

Bildtext. Nya och större sopkärl för källsortering.