Jeanette Sahlén

Möt Jeanette Sahlén som gjorde sin LIA-praktik hos oss under 2023.

Jeanette Sahlén.jpg

Jeanette Sahlén har läst till fastighetsförvaltare på John Ericsson institutet och gjorde sin LIA-praktik hos oss under våren och hösten 2023.

Praktiken övergick sedan till en anställning och nu arbetar hon som biträdande fastighetsförvaltare på Solna sjukhusområde. 

 

Berätta lite om din bakgrund, vad har du gjort tidigare?

Tidigare i livet har jag gjort lite allt möjligt faktiskt, både inom trädgårdsanläggning, restaurangbranschen och i detaljhandeln. Jag utbildade mig sedan till resekonsult och jobbade därefter med uthyrning av semesterbostäder.  

Vad fick dig att byta karriär?

Resebranschen är verkligen en rolig bransch, men villkoren är svåra och när pandemin slog till och jag dessutom skulle vara föräldraledig kände jag att mitt nya liv inte fungerade med branschen. Då föddes tanken om att jag skulle utbilda mig till något annat! Jag visste att jag gillade att jobba administrativt och att ha kundkontakt och sen tipsade min man, som är entreprenad-och fastighetsjurist, mig om att den här utbildningen fanns. Jag visste egentligen inte vad en fastighetsförvaltare gör, men att jobba med fastigheter kändes lockande och efter att ha kollat igenom kursutbudet kändes många av kurserna rätt.  

YH-utbildningen till Fastighetsförvaltare sträcker sig över 2,5 år och ger mycket möjlighet till utveckling i det kommande arbetslivet. Efter avslutad utbildning finns det möjlighet att arbeta som fastighetsförvaltare oavsett inriktning exempelvis kommersiell förvaltare och teknisk förvaltare. Under utbildningen har man tre praktikperioder, varav den tredje och sista är på 18 veckor. Det var under den perioden som Jeanette gjorde sin LIA-praktik hos oss på Locum.

Hur kommer det sig att du sökte dig till oss på Locum?

Jag kände till Locum som varumärke sedan tidigare och dem kändes som ett tryggt och pålitligt företag. Tanken på att jobba med förvaltning som kändes betydelsefull lockade också mycket. Att praktisera på Locum har definitivt motsvarat mina förväntningar! Här jobbar man verkligen med något livsviktigt och man gör det tillsammans som ett team.

Berätta hur din tid som praktikant hos oss har sett ut.

Jag har verkligen aldrig haft tråkigt och jag har alltid haft något att göra! Förvaltningsavdelningen här i Solna har varit bra på att anpassa nivån och känt av när de har kunnat utmana lite och när det har varit tillräckligt. Överlag har jag fått väldigt fin stöttning och lärt mig oerhört mycket. Det är en sak att ta in en LIA-praktikant, men en annan sak att frigöra tid och faktiskt se till att praktikanten lär sig något. Så har det verkligen varit här! Jag upplever att Locum är väldigt mån om all sin personal, det har märkts i flera olika sammanhang.  

Första delen av Jeanettes praktik handlade mycket om att lära känna Locum som organisation med allt från ägarstruktur till vilka arbetsled och processer som finns. Dessutom fick hon vara med på olika möten med projekt, förvaltning och drift och lyssna in. Därefter tilldelades hon olika arbetsuppgifter som hon fick ansvara för själv.

En väldigt konkret sak jag fick göra var att gå runt och inventera potthåll på området. Det var ett bra sätt att lära känna sjukhusområdet, som är väldigt stort! I övrigt har jag fått hjälpa till med stort som smått, allt från att föra protokoll på möten till att ta fram nyttjanderätts- och arrendeavtal samt hantera Tjänsteförsäljningsprojekt. Jag har också fått gå några interna utbildningar, bland annat en introduktionskurs till vårdens verksamhet som gav mig en mycket bättre förståelse för vilka behov vården har av olika lokaler.

Är det något som överraskat dig under din praktiktid?  

Jag hade nog inte insett innan hur tekniskt intresserad jag var, tills jag i början fick se ett ventilationsrum och undercentral här på Solna sjukhusområde och kände wow! En vårdfastighet är verkligen en tekniskt komplex byggnad och allt är mycket större än vad man tror. Något annat som överraskat positivt är att projekten är så pass omfattande och att man som fastighetsförvaltare hos Locum tar en mycket större roll i projekten och är delaktig på ett sätt som jag tidigare inte varit med om.

Efter att Jeanette fullgjort sin LIA-praktik övergick den till en anställning som biträdande fastighetsförvaltare på Solna sjukhusområde.

Det känns jättekul och spännande! Pandemin blev knuffen att våga ta steget att testa något nytt, men jag hade aldrig vågat hoppas på att det skulle bli så här bra.

Hur du några tips till andra studenter som ska göra praktik hos oss?

Våga fråga! Oavsett om det är stort eller smått. Det som är självklart för andra behöver nämligen inte vara självklart för dig. Jag tror också det är viktigt att våga ta för sig och gå utanför sin comfort zone – då lär man sig mycket!