Nadia Hussein

Möt Nadia Hussein som gjorde sin LIA-praktik hos oss.

Nadia-Hussein_825x464.png

Nadia läser till byggnadsingenjör inom hållbart byggande på Nackademin och gjorde sin LIA-praktik hos oss under våren 2024.

 

Nadia är en utpräglad estet som alltid gillat att måla och rita. En moster uppmuntrade henne att testa på teater och efter studier på Teaterhögskolan följde en framgångsrik karriär som skådespelare under 15 års tid.

Vägen från skådespelare till byggnadsingenjör känns ganska lång. Vad fick dig att byta karriär?

- Självklart har det varit fantastiskt att få jobba med något som jag hade en fallenhet för men till slut kände jag att jag behövde något nytt i mitt liv, något som jag kunde känna lust och nyfikenhet inför. Jag längtade efter en ny utmaning helt enkelt och att få studera något som jag är helt otränad i.

Utbildningen till Byggnadsingenjör inom hållbart byggande är en två-årig YH-utbildning för den som intresserar sig för energieffektivisering och vad som krävs för att byggbranschen ska gå mot en hållbarare utveckling. Den innehåller kurser inom bygglov, projektering, CAD och BIM-modellering, produktion, förvaltning och anläggningsmetoder. En fjärdedel av utbildningen består av praktik, som är uppdelad i två olika perioder.

- Framför allt var det fokuset på hållbart byggande som lockade med denna utbildning. Jag bryr mig väldigt mycket om vad och hur vi väljer att bygga. Jag upplever utbildningen som väldigt bred och du lär dig verkligen om alla faser i byggprocessen. Sen är det under LIA-praktiken du hittar en riktning kring vad du faktiskt vill jobba med.

Hur kommer det sig att du sökte dig till oss på Locum?

-  Min första praktikperiod var jag på White arkitekter och där lärde jag känna Niclas Lundgren, som senare slutade och började jobba här på Locum. Han frågade sedan om jag skulle vilja spendera nästa praktikperiod på Locum. Det, i kombination med min vilja om att göra något viktigt på riktigt, fick mig att söka mig hit. Jag vill inte jobba med något utpräglat kommersiellt och det har jag verkligen känt ännu tydligare efter den här praktiken. 

En fråga som tidigt fångade Nadias intresse under utbildningen var vilket material vi bygger in i våra fastigheter.

- Både White arkitekter och Locum tycker att det är en viktig fråga men de tittar på det ur två olika perspektiv, så det har verkligen varit spännande!

Berätta hur din tid som praktikant hos oss har sett ut.

- Jag har blivit väldigt väl mottagen! Alla har varit oerhört vänliga och öppna och tagit med mig i mycket. Enheten jag har varit på, Utveckling Projekt, är en speciell enhet på det sättet att de jobbar med att ta fram ett gemensamt arbetssätt för hela projektverksamheten. Många har input kring vad som kan förbättras och det blir deras roll att lyssna till allas behov och önskemål och sedan koka ner det till något som funkar för många. Det är verkligen en svår uppgift, och på ett sätt blir de som diplomater som ska medla mellan olika viljor. Det har varit spännande för mig att få sitta med i det rummet!

Är det något som överraskat dig under din praktiktid?

- En sak jag har insett är att det inte bara är material som är intressant. Det finns jättemånga andra hållbarhetsfrågor som intresserar mig! En annan viktig insikt har varit att man inte måste jobba på en hållbarhetsavdelning för att jobba med just hållbarhet. Det kan, om man vill, genomsyra hela verksamheten, fast på olika sätt så jag har insett att det finns många fler roller som jag kan tänka mig att jobba med.

Något annat som intresserat Nadia är våra vårdlokalutvecklare. Deras roll är att kvalitetssäkra vårdverksamheternas behovsanalyser och utforma vårdlokaler som är ändamålsenliga och effektiva för såväl våra hyresgäster som fastighetsförvaltningen.

-  Deras roll är verkligen jättespännande och superviktig för verksamheten! Eftersom de arbetat inom vården tidigare kan de organisationen från golvet och kan därför agera som en tolk mellan vårdverksamheten och de som arbetar i projektet. De både guidar, tolkar, balanserar och förmedlar.

Nu när du har avslutat din praktik så ska du skriva ditt exjobb hos oss också. Vad kan du berätta om det?

- Jo, jag ska kika på statistik över felanmälningar som kommit in till vår kundtjänst och utifrån de siffrorna fundera på om det finns val som Locum kan göra redan i början av byggprocessen. Tänk om man kan minska antalet felanmälningar genom att helt enkelt ha gjort en analys i frågan. Det känns jättespännande att få göra detta och jag ser fram emot att jobba tillsammans med Locums specialist inom byggnadsteknik som har väldigt mycket kunskap inom dessa frågor. 

Hur du några tips till andra studenter som ska göra praktik hos oss?

- Håll huvudet kallt och sinnet öppet! Om du inte har erfarenhet sedan tidigare kommer det hagla ord och uttryck du aldrig hört förut över dig. Det fick mig att bli helt snurrig första veckan. Men man kommer in i det efter tag, lita på det! Alla på Locum jag har träffat har varit jättevänliga, så våga fråga.