locum.se

Smygtitt av G-huset för våra kommande hyresgäster

Klockan är åtta på morgonen och solen har tittat fram denna kyliga novemberdag. Vi befinner oss på Landstingstomten och det är aningens halt på gatorna så med försiktiga steg möter vi upp Maria Wahlström-Norlin, ordförande och Charlotte Forsberg, verksamhetsledare för Kraftens hus.

charlotte_maria_800x533px_landstingshuset_231123.jpgBildtext: Charlotte Forsberg och Maria Wahlström-Norlin från föreningen Kraftens hus besöker G-huset inför inflytt.

---

Locums projektledare Thomas Gerhardsson ska ta oss på i en liten rundvandring av G-huset som föreningen Kraftens hus kommer att flytta in i efter årsskiftet. G-huset är en av de anrika fastigheter som finns på Landstingstomten som Locum förvaltar.

–  Det är långt ifrån klart, säger Thomas, när vi kliver in genom den temporära dörren.

Våra blivande hyresgäster Maria Wahlström-Norlin och Charlotte Forsberg kliver in med stor förväntan.

–  Det har hänt en del sen vi har här sist, säger Maria.

Vi kliver in till vänster om entrén till det som kommer att bli köket. Det hänger sladdar i taket och bygglampor lyser upp i lokalen, men vi kan ändå skönja hur rummet kommer att bli. Köket har en öppen planlösning och kommer att vara det första besökarna kommer att mötas av.

–  Våra besökare kommer kunna välkomnas till doften av nybryggt kaffe och nybakat, säger Charlotte.

thomas_maria_charlotte_800x533px_g-huset_231123.jpg
Bildtext: Projektledare Thomas Gerhardsson visar Maria och Charlotte från Kraftens hus det blivande köket.

Vad är Kraftens hus?

–  Kraftens hus är en förening där alla som är cancerberörda har möjlighet att träffas, oavsett ålder, berättar Charlotte.

–  Det gäller både om du har fått ett sjukdomsbesked, om du är närstående eller har förlorat någon i cancer, tillägger Maria.

Här kommer olika former av hälsofrämjande aktiviteter kunna erbjudas, som föreläsningar, skapande aktiviteter och workshops. Du är även välkommen att bara ta en fika och sitta ner en stund. Kraftens hus Stockholm har funnits sedan april 2023 i Serafens lokaler som Locum också förvaltar, och kommer att flytta till Landstingstomten i mars 2024.

Vi går vidare i rundvandringen och kikar på kontorsytan, den stora öppna mötesplatsen och kapprummet. Både kapprummet och stora salen kommer att ha högt i tak med fönster där solen kommer att kunna strila in.

–  Vi har försökt bevara och återställa de delar som varit möjliga för fastigheten, säger Thomas och leder oss längst in i lokalen till dörren som tar oss ut till den planerade uteplatsen.

stora_salen+kapprum_800x365px_g-huset_231123.jpg
Bildtext: Den stora salen och kapprummet med högt i tak och stora fönster.

Hur känns det att flytta in på Landstingstomten?

–  Det känns väldigt bra att vi får möjlighet att ha ett eget hus för vår verksamhet. Läget och miljön är toppen med husen, parken och närheten till vattnet, säger Maria.

–  Här finns en stor potential för vår verksamhet att kunna växa och vi planerar redan nu att ha odlingar i pallkragar längs husfasaden. Vi vill skapa en lugn och helande miljö för våra besökare, berättar Charlotte, efter att vi nu tagit oss utomhus för att kika på utemiljön.

thomas_maria_frida_charlotte_och_fasad_800x325px_g-huset_231123.jpg
Bildtext: Fastighetsförvaltare Frida och projektledare Thomas från Locum visar lokalerna både in-  och utvändigt. Längs husfasaden planeras odlingar i pallkragar.

Frida Wallin, fastighetsförvaltare för Landstingshuset, är väldigt glad över att Kraftens hus kommer att bli nya hyresgäster. De bedriver en verksamhet som kommer att passa in på området.

Det här är en av de bästa sakerna med mitt jobb, att få visa upp våra lokaler för kommande hyresgäster, avslutar Thomas.

thomas_maria_frida_charlotte_800x435px_g-huset_231123.jpg
Bildtext: Thomas och Frida visar Maria och Charlotte från Kraftens hus hur uteplatsen kring
G-huset kommer att bli.

Fakta om G-huset 

Bygget av G-huset skedde någon gång mellan 1753 och 1759 och användes först till att bedriva garveriverksamhet. Under 1816–1969 nyttjades byggnaden som garnisonssjukhus innan det byggdes om till kontor 1998. Innan dess hade lokalen använts både som gymnastiksal och mindre verkstad. Senast har G-huset stått tomt och har behövt anpassas för att uppfylla dagens myndighetskrav. Byggnaden är blå-klassad, vilket innebär att den bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden, varav anledningen till att vi har gjort en varsam renovering av lokalen.

---

Publicerad: 5 december 2023