Nytt skyltprogram för ökad trygghet

- Nu moderniserar vi skyltprogrammet i huvudbyggnaden för bättre tydlighet och igenkänning. Målpunkter införs precis som i övriga vårdfastigheter, berättar Jonas Dahlqvist, fastighetsförvaltare på Locum.

Malpunkt_ZS1V8598_700.jpg

Under december kommer skyltningen i huvudbyggnaden att bytas ut. Upplägget bygger på samma skyltprogram som finns på övriga sjukhus i regionen. Det skapar igenkänning för patienterna och är anpassat till de krav på tillgänglighet som finns.

- Samma tänk kring målpunkter finns på regionens sjukhus och också i övriga samhället, förklarar Jonas.

Systemet kan liknas vid de som finns på flygplatser. Där används bokstavshänvisningar för att vägleda resenärerna till rätt terminal och därefter skylta mot respektive gate.

Målpunkter underlättar

I en vårdfastighet är målpunkterna lika med hisshallar och de markeras med en bokstav. Det innebär att besökaren först hittar en informationstavla i entrén där alla verksamheter finns med och där man hänvisas till en målpunkt för att leda besökaren vidare. Väl vid målpunkten finns en skylt med översikt på alla verksamheter på denna plats och hänvisning till respektive våningsplan.

- På det här sättet slipper man massor av skyltar och pilar överallt. Allt sådant kommer att rensas bort och skyltningen fokuserar på att besökaren ska hitta sin målpunkt. Väl framme vid verksamheten finns sedan skylt med namnet igen.

Omskyltningen kommer att ta ett par dagar att genomföra. Tre entréer, korridorer, målpunkter, hissar och verksamhetsdörrar berörs. Det blir också lättare att lägga till de nya hyresgäster som kommer in i byggnaden. Arbetet är planerat till december 2021.

- Att lätt kunna orientera sig enkelt i lokalerna ökar tryggheten och trivseln för besökarna, säger Jonas.

Publicerad: 24 november 2021