Handens sjukhus fyller 50 år

För 50 år sedan invigdes Handens sjukhus. Nyheten om det första annexsjukhuset inom Stockholms läns landsting (nu Region Stockholm) fick riksspridning. Annexsjukhuset i Handen kostade cirka 50 miljoner kronor att bygga och hade lika många anställda som systersjukhuset i Jakobsberg, cirka 240 stycken.

Se time lapse-filmen som visar där vi sätter upp foliering på Handens sjukhus.
Klippet är 59 sekunder.

handen_50_ar_sjukhuset_700x2500px_200903.jpg

Det var i oktober 1964 som Stockholms läns landsting (nu Region Stockholm) antog en annexsjukhusplan som innebar att ett 15-tal sjukhus skulle seriebyggas i länet fram till slutet av 1970-talet. Handens sjukhus var ett av dem. Handens sjukhus och Jakobsbergs sjukhus tillhörde den första generationens annexsjukhus. De två andra var Nynäshamn och Boo. Tillsammans kostade de omkring 175 miljoner kronor och sysselsatte närmare 1 000 anställda. 

Annexsjukhuset  – ett sjukhus mitt i byn 

Inom annexsjukhusen samlades distriktsvården med läkare och sköterskor, mödra- och barnavård, tandvård och ett antal specialistläkarmottagningar. 

Den stora öppenvården gjorde sjukhusen till hälsocentraler med specialistläkarmottagningar, distriktsvård, provinsialläkare och distriktssköterskor samt folktandvård. 

Gemensamt för varje annexsjukhus var att de fick en mycket central placering i respektive kommuns huvudort.

handen_50_ar_systrar_700x500px_200903.jpg   Bildtext: Från vänster till höger. Systrarna Margareta Svensson och Ingrid Dellby på Mödravårdscentralen och Förlossningens tidsbokning, 1971.

 

Ett nytänkande sjukhus 

Annexsjukhusen innebar ett nytänkande. Det fanns en stor öppenvård, med mottagningar för tre internmedicinare, fem allmänläkare, två barnläkare, en hudläkare, en kirurg, en gynekolog, en öronläkare, en ögonläkare och en psykiatriker. Personalmatsalen lovordades. Den var stor och rymlig med alla förutsättningar. 

Jakobsberg och Handen ägs fortfarande av Region Stockholm medan sjukhusen i Nynäshamn och Boo är sålda.

handen_50_ar_tandlakare_700x500px_200903.jpg   Bildtext: Tandläkare A. I. Balodis. I mars 1971 kunde folktandvården i Österhaninge flytta in i nya lokaler på sjukhuset. Då arbetade sju tandläkare och så småningom kom det att finnas nio.

 

Sjukhuset i dag 

I dag är Handens sjukhus ett modernt sjukhus som fortfarande har en central placering i  Haninge kommun. På sjukhuset finns det i dag en närakut och en mängd olika vårdgivare, bland annat vårdcentral, specialistvård, röntgen, barnmorskemottagning och barn- och ungdomsmottagning.

Flera ombyggnationer och renoveringar har gjorts under åren för att modernisera och anpassa sjukhuset till dagens och morgondagens behov. Under 2020 har röntgenavdelningen på sjukhuset renoverats. 

handen_50_ar_bassäng_700x500px_200903.jpg

 

Bildtext: ”Lyft” vid den populära bassängen, 1971.

FAKTA

Area: 30 000 kvm
Byggt: 1970
Arkitekt: Camil Zupanc, Ritstugan A 
Antal verksamheter: 12
Antal vårdplatser: cirka 60