Nu minskar vi energiförbrukningen

På Handens sjukhus har vi just slutfört arbetet med att byta ut fastighetens belysning till LED. Projektet har pågått under tre månader och totalt är det mellan 120–150 stycken armaturer som bytts ut – något som kommer minska elanvändningen på sjukhuset markant.

Förutom att LED-belysning är energieffektiv används dessutom en större del av energin till att producera ljus och därför blir LED-lampor mindre varma än en vanlig glödlampa. Detta gör dem därför mer säkra ur ett brandperspektiv. I LED-lampan finns dessutom inget kvicksilver eller bly, vilket gör det till ett miljövänligare alternativ.

toni_cvetkovic.png  Generellt kan man säga att vi reducerar den el som används till belysning med ungefär hälften när vi byter till LED-belysning, berättar Toni Cvetkovic, Energicontroller på Locum.

 

– Över tid leder det dessutom till en minskad kostnad, eftersom LED-armaturerna har en avsevärd längre livslängd än äldre ljuskällor. Dessutom reducerar vi underhållskostnaden eftersom de inte behöver bytas i samma omfattning som innan. Så även om LED-armaturer är dyrare i inköp, kompenseras det av den längre livslängden, berättar Toni.

Utöver Handens sjukhus har vi i närtid även bytt ut belysningen på bland annat Norrtälje sjukhus och Maria sjukhus samt i vårdfastigheterna Serafen och Grimman 2.

– Det sker löpande belysningsbyten när vi bygger om alla våra vårdfastigheter, annars byts det vid behov av driften eller vid större belysningsprojekt. Anledningen till belysningsbyten kan vara flera, men en av de största anledningarna till att belysningen behöver bytas är att armaturerna är så gamla att ljuskällorna som passar till de gamla armaturerna inte går att få tag på längre. Dessutom kan den tekniska livslängden på armaturerna ha uppnåtts, berättar Toni.

Förearmaturbyte1_handen_210928_före.jpg Efterarmaturbyte1_handen_210928_efter.jpg
armaturbyte2_handen_210928_före.jpg armaturbyte2_handen_210928_efter.jpg
armaturbyte3_handen_210928_före.jpg armaturbyte3_handen_210928_efter.jpg
På bilderna i den högra kolumnen ser vi en stor förbättring av belysningen.


På Locum bedriver vi ett systematiskt miljöarbete som har sin grund i de globala, nationella samt regionala miljömålen. Vår övergripande målsättning inom miljöområdet är att vara klimatneutrala år 2045 och att minimera vår negativa påverkan på miljö och hälsa. En av de mest betydande miljöaspekterna idag är just användandet av energi. Genom att minska energianvändningen och genom att använda allt mer förnybara energislag i våra vårdfastigheter kan vi fortsätta minska vår påverkan på klimatet.

Och arbetet ger resultat! Jämfört med basåret 2011 minskade energiförbrukningen i regionens fastigheter med 16 procent under 2020 – sex procent mer än det uppsatta målet. En imponerande siffra, givet vilken utmaning det är att försöka minska energianvändningen samtidigt som teknologin inom vården blir allt mer avancerad.

Vad gör vi på Locum inom energiområdet? 

  • Vi genomför systematiska energikartläggningar av de fastigheter vi förvaltar.
  • Vid alla ny-, om- och tillbyggnader ställer vi krav på energiprestanda och vid elupphandlingar ställer vi krav på förnybar energi.
  • Vid vår förvaltning genomför vi löpande åtgärder för energieffektivisering, såsom anpassning av drifttider för belysningssystem och ventilation, justering av luftflöde och tilluftstemperaturer, tilläggsisolering med mera.
  • Vi stödjer verksamheterna med broschyrer, rutiner och tips rörande energi. 
Publicerad: 1 november 2021