Jakobsbergs sjukhus fyller 50 år

Vi säger grattis till Jakobsbergs sjukhus som fyller 50 år i år.

Det var i oktober 1964 som Stockholms läns landsting, nu Region Stockholm, antog en annexsjukhusplan som innebar att ett 15-tal sjukhus skulle seriebyggas i länet fram till slutet av 1970-talet. Jakobsbergs sjukhus var ett av dem.

Sysselsatte 1000 anställda

Handens sjukhus och Jakobsbergs sjukhus tillhörde den första generationens annexsjukhus. De två andra var Nynäshamn och Boo. Tillsammans kostade de omkring 175 miljoner kronor och sysselsatte närmare 1 000 anställda.

Central placering av sjukhuset

Inom annexsjukhusen samlades distriktsvården med dess läkare och sköterskor, mödra- och barnavård, tandvård och ett antal specialistläkarmottagningar. Den stora öppenvården gjorde sjukhusen till hälsocentraler. Gemensamt för varje annexsjukhus var att de fick en central placering i respektive kommuns huvudort. 

  sjukgymnastik_1000px.jpg

Nytänkande sjukhus

Annexsjukhusen innebar ett nytänkande. Det fanns en stor öppenvård med mottagningar för tre internmedicinare, fem allmänläkare, två barnläkare, en hudläkare, en kirurg, en gynekolog, en öronläkare, en ögonläkare och en psykiatriker. Jakobsberg och Handen ägs av Region Stockholm medan sjukhusen i Nynäshamn och Boo är sålda.

  entrehall_350px.jpg

Sjukhuset i dag 

I dag är Jakobsbergs sjukhus ett modernt sjukhus som fortfarande har en central placering i Järfälla kommun. På sjukhuset finns en vårdcentral men också en husläkarjour. Här finns också en minnesmottagning, ögonklinik och vuxenpsykiatri. 

foliering5_jakobsberg_1000x750px_201204.jpgBildtext: Om du har vägarna förbi Jakobsbergs sjukhus, så passa på att kika på folieringen som ligger precis till höger om receptionen. 

Ny entré för ökad tillgänglighet och service  

I december 2014 invigdes den nya entrén vid Jakobsbergs sjukhus. Den är byggd enligt Locums konceptprogram för sjukhusentréer som syftar till att öka tillgängligheten och servicen på sjukhuset. Entrén har bland annat fått en ny reception och inredning med bekväma möbler samt nya ytskikt med golv i natursten.

 

reception_400px.jpgBildtext: Receptionen som finns vid entrén.