Typrum öppnat för visning på Nacka sjukhus

Som en del i framtidens hälso- och sjukvård, kommer Nacka sjukhus att byggas ut med bland annat nya slutenvårdsplatser för psykiatrin. För att upptäcka eventuella brister och åtgärda dessa innan byggstart, har ett standardiserat vårdrum, ett så kallat typrum, byggts.

Foto: Yanan Li

Förhoppningen är att typrummet ska fungera som förebild och inspiration för övrig psykiatri i Stockholm.

- Vi har utvecklat ett rum som tar hänsyn till patientens självbestämmande och där patienten har alla förutsättningar att känna sig trygg och harmonisk, säger Ulrika Sundbye, projektledare framtidens hälso- och sjukvård.

Men det finns självklart alltid utrymme för förbättringar. På studiebesöken har därför allt från medarbetare, brukarorganisationer och patientgrupper möjlighet att tycka till om typrummet.

Inredning som skapar trygghet
Patienten har möjlighet att låsa in sina personliga tillhörigheter och värdesaker i rummets garderob med en personlig kod. Att inte behöva be personalen om hjälp när mobil, surfplatta eller bärbar dator ska laddas har också varit ett tydligt önskemål. Därför finns nu ett laddningsskåp som patienten har tillgång till under vistelsen.

Andra trygghetsskapande åtgärder är exempelvis att handtag och lås är gjorda så att det ska vara svårt att låsa in sig eller hänga något på dörrhandtagen, samt att duschväggen är tillverkad av specialglas.

Belysning och färgval bidrar till harmoni
Väggarna i typrummet är målade i blått och vitt med en skiftning i rosa. Färgvalet ska bidra till största möjliga lugn och harmoni. Patienten kan reglera ljuset i rummet och välja olika belysningslägen: dag, kväll, sen kväll och nattljus. Sängbelysningen är monterad på en hylla, där patienten exempelvis kan ha böcker eller konst.

Möbler med flera användningsområden
I rummet finns också speciellt utvalda möbler. En skön och ergonomisk fåtölj. En pall med flera användningsområden; som fotpall till fåtöljen, som nattduksbord, eller för besök. Ett bord som kan användas som skrivbord eller avlastningsbord. En stol till skrivbordet eller för besök. Slutligen en säng, framtagen av psykiatrin i Umeå, som kan omplaceras för patienter som kräver somatisk omvårdnad.

Om Nacka psykiatri:
Som en del i framtidens hälso- och sjukvård moderniseras Nacka sjukhus med bland annat 96 vårdplatser för psykiatri. Varje avdelning ska erbjuda 12 enkelrum och två dubbelrum i en miljö som upplevs som trivsam och behaglig av patienter, anhöriga och personal.