Lugnande belysningshimmel i hiss

Locum har på prov installerat en ny belysning i hisskorgen på Rosenlunds sjukhus huvudentré.

Det traditionella vita hisstaket i korgen är utbytt till ett vackert fotomotiv, så kallad belysningshimmel, som ska ge besökare, patienter och personalen en lugn och behaglig hissresa. Motivet är valt ur ett barnperspektiv och förutom en klarblå himmel och gröna träd syns även en färggrann drake flyga i taket.

ljushimmel2_750x908px_rosenlund_210512.jpg ljushimmel_750x908px_rosenlund_210512.jpg


Belysningshimmeln är tänkt att ge en lugnande effekt och är främst riktad mot barn- och ungdomsverksamheternas besökare som finns belägna på flera våningsplan i sjukhuset.

Tidigare användningsområden
Tidigare har fotomotiv använts som virtuella takfönster i främst miljöer där patienter är liggande, eller halv-sittandes i exempelvis en behandlingsstol och måste titta upp i taket. Till exempel använder Folktandvården dessa på sina barn- och ungdomsverksamheter och många verksamheters uppvaksavdelningar efter en operation är dessa typer av bildmotiv i taken vanliga.

– Det är första gången vi testar att använda oss av fotomotiv i sån här rörlig miljö och det ska bli spännande och höra hur det uppfattas av besökarna, berättar Anna Bergqvist, Locums specialist tillgänglighet. anna_500x500px_210622.jpg
Framtida utvärdering
Anna har tillsammans med Locums hisspecialist Peter Kvarnhamn tagit fram prototypen med leverantören. Vi vet ännu inte hur besökarna upplever det nya taket i hisskorgen, men planerar att utvärdera det om några månader, när det varit på plats en tid och många har besökt sjukhuset, berättar Anna.
peter_500x500px_210622.jpg

Om du har vägarna förbi Rosenlunds sjukhus, passa på att åka hiss 5 i huvudentrén för att få uppleva detta.

Publicerad: 22 juni 2021