Minskad energiförbrukning även under 2021

- Stort engagemang, kontinuitet och samarbete. Det är framgångsfaktorerna i arbetet med att minska energiförbrukningen i vårdfastigheten Södersjukhuset. Även under 2021 har vi trots pandemin lyckats fortsätta trenden, berättar Patrik Bergman, teknikförvaltare på Locum.

Under perioden januari-augusti 2021 har energiförbrukningen (kWh/kvadratmeter) minskat med 5,3 kWh/kvadratmeter gentemot utfall 2020. Hela tiden sedan jämförelseåret 2011 har det gått åt rätt håll och 2020 hamnade siffran på en minskning med 17 procent jämfört med 2011.

-  Grunden är att göra en energikartläggning för att identifiera var bristerna finns. Sedan gäller det att arbeta systematiskt runt anläggningen och med alla system som drar energi som värme, ventilation, kyla och avfuktning. Vi tittar också på belysning och vårdverksamhetens elförbrukning, säger Patrik.

Många och systematiskt utförda åtgärder ger resultat

Locum sätter mål, gör energikartläggningar och driver samarbetet.

- Som energicontroller är jag ett stöd för de lokala förvaltarteamen. Jag bidrar med erfarenhetsutbyte mellan förvaltningsområdena, kompetens kring energioptimering, energiuppföljning samt teknikstöd i samarbete med övriga specialister, förklarar Gunnar Ericsson, energicontroller på Locums enhet för hållbarhet.

I det lokala teamet jobbar Locums teknikförvaltare och driftcontrollers kontinuerligt tillsammans med driftentreprenörens driftingenjör och driftpersonal för att hitta effektiva lösningar, åstadkomma både stora och små förbättringar och för att hantera de komplexa tekniska systemen på daglig basis.

-  Alla vi tillsammans utgör en bred kompetens och när vi lyckas skapa rätt engagemang kan vi åstadkomma mycket. Vi behöver både optimera, alltså trimma befintlig anläggning, och investera i bättre teknik, framhåller Patrik.

Några konkreta exempel på aktiviteter i befintliga hus är att fortsätta byta ut belysning till energisnål LED, att investera i värmeåtervinning i ventilationsaggregaten, att sätta värmeavvisande film på fönsterrutor och se till att det finns persienner för att minska värmeinstrålningen.

- När vi renoverar lokaler tittar vi också på energiåtgärder tillsammans med byggprojektet samt nyttjar expertisen hos våra in-house-specialister på olika tekniska system. Det är viktigt att jobba in drifterfarenheter när vi bygger och underhåller. Min bild är att i detta skede skapar vi den viktigaste grunden för en hållbar energiförbrukning.

 

Nya byggnader är energieffektivare

- Nybyggda hus är mer energieffektiva. På Södersjukhuset är den nya vårdbyggnaden (Byggnad 72) ett bra exempel. Huset byggdes med smarta nya lösningar, utvalda moderna material och bättre utrymmen. Samtidigt rev vi gamla mindre energieffektiva lokaler.

Den nya vårdbyggnaden utsågs till Årets Miljöbyggnad av Sweden Green Building Council, där energieffektiviteten är ett kriterium.

-  Vi har nått framgång för att vi jobbat kontinuerligt och tillsammans med alla delar, vi har gnetat på och vi har helt enkelt gjort allt rätt under en längre tid.  Och vi är styrkta i uppfattningen att energiåtgärder och underhållsåtgärder behöver integreras i hyresgästprojekten så att vi kan bygga kostnadseffektivt och samtidigt minimera den tid vi stör vårdverksamheten.

 

Utmanande på lång sikt

Region Stockholm har mycket ambitiösa energimål för sin olika verksamhetsområden fram till 2030. Regionens sjukhus spelar en viktig roll för att spara energi och det gäller både själva fastigheterna och vårdens verksamhet. Regionen är tydlig med att alla verksamheter ska jobba med energifrågan.

Samtidigt ökar mängden avancerad medicinteknisk utrustning och kraven på kyla och avfuktning av lokalerna i avancerade vårdmiljöer som IVA och operationssalar. Klimatanpassningar behöver också göras för att framtidssäkra vårdfastigheterna.

-  Det blir tuffare framöver. Vi har redan betat av mycket och de långsiktiga målen är utmanande och inte alltid helt förenliga. Här kommer Locum att behöva göra ett stort arbete tillsammans med Regionen och med vården framöver, säger Patrik.

Publicerad: 26 oktober 2021