Nya akuten öppen

Onsdag 13 maj stänger Södersjukhusets gamla akutmottagning för gott. Den nya akuten, som delvis har varit igång sedan i april, öppnar fullt ut med en ny tillfällig entré.

Den tillfälliga entrén till den nya akutmottagningen ligger till höger om sjukhusets huvudentré på adressen Sjukhusbacken 14.

Med anledning av coronapandemin öppnades nya akuten delvis i förtid redan den 2 april. Men nu går alltså det sista flyttlasset helt enligt plan. Och den nya akuten, med runt 400 medarbetare, är efterlängtad.

Flytten till nya akuten markerar slutfasen för den stora om- och utbyggnationen på Södersjukhuset som har pågått sedan 2014. Den permanenta akutentrén byggs just nu och beräknas öppna i mitten av juli.

Tillfällig skyltning till nya akuten

Patienterna får gå över torget för att komma till den nya akut som till att börja med har en tillfällig entré. Den permanenta entrén beräknas kunna öppna sommaren 2020. 

Den nya vuxenakuten är en del av ut- och ombyggnaden i västläget av vårdfastigheten som omfattar 76 000 kvadratmeter, vilket motsvarar 25 procent av Södersjukhusets yta. Byggproduktion på plats pågår under tiden 2014-2020 och har som mest sysselsatt 750 personer. Det är det enskilt största av de byggprojekt Locum genomför på uppdrag av Region Stockholm under perioden 2011-2022 vid länets sjukhus.

Har du missat filmen med Lars Netzell, biträdande projektchef på Locum, som berättar om bygget? Här finns den!