Förbättrad utemiljö med fokus på vila, grönt och biologiska mångfald

Utemiljön fick ett lyft redan förra året. Nu fortsätter vi att förbättra och trygga de ytor som finns i utemiljön samt skapa fler gröna ytor med platser för vila.

Utemiljön fick ett lyft under förra året med bland annat fler inbjudande sittplatser i utemiljön, cykelgarage och andra förbättrande markåtgärder. Året har börjat med att vi har installerat ett antal cykelpollare med en design som är både tillgänglig och mer stöldsäker. 

–  Det är viktigt med en välkomnande, trevlig och trygg utemiljö på sjukhusområdet, både för personal och besökare. Under året fortsätter vi att både förbättra och trygga de ytor som finns i utemiljön och skapar fler gröna ytor, säger Jonas Hagsten, driftcontroller på Locum. 

Vi kommer att utforma en miljö vid hus 09/18 runt det magnolieträd som planterades förra året. Det blir en plats för paus i en mer skuggig miljö. Där kommer vi att ställa ut två rundade bänkar, skapa planteringar med marktäckande rosor och rhododendron som återbrukats från kapellets utemiljö. 

trad_750.jpg

En fin plats för vila som är klar inom kort.

Vid byggnad 17 kommer det att bli en ny uteplats i solläge med plattläggning och två nya solsängar.  Runt plattläggningen gör vi en lavendelrabatt med en avskiljare i cortenplåt. Vi kommer även att rulla ut en sedummatta i slänten nedan plattläggningen för ökad biologisk mångfald. 

Ned mot hus 18 kommer det att bli två nya cykelpollare och en mindre rosrabatt med en klassisk storblommig ros i gult.

Kapellets utemiljö har fått en ny plattläggning och en rabatt omgärdad av cortenplåt. Där kommer vi att plantera skuggtåliga växter i som ormbunkar med mera. 

Vid hus 06 kommer det att monteras en ny bänk utanför entrén.

– Och går du runt på sjukhuset kommer rabatterna vid innergården och vid bronsstatyn ”Kringelförsäljerskan” försköna din promenad med en härlig kavalkad av blommor i solens färger, gult, orange och med kontrasterande himmelsblått och vitt, avslutar Jonas. 

blommar_750.jpg

Blomplanteringarna lever verkligen upp till sitt namn ”Sundance”. Fröblandningen vi sår består av tidigt blommande arter som ger vika för senare högre sorter allteftersom säsongen fortskrider.

Publicerad: 25 april 2024