Ny datortomograf på sjukhuset – första installationen i Sverige

En ny datortomograf som på sikt kan erbjuda en utökad undersökning av hjärtats kranskärl har flyttat in på röntgenavdelningen på Södertälje sjukhus.

20230918_132550_750px.jpg

Bildtext. Emili Eklund, projektledare Rejlers, Dolores Dundjerovic, projektledare Locum och Camilla Vesterinen Artell, verksamhetschef på verksamhetsområde Röntgen står framför den nya datortomografen.

Under sommaren har förberedelser gjorts på Södertälje sjukhus, hus 19, tillsammans med Locum, verksamhetsområde Röntgen och Siemens för att ta emot en ny och mer avancerad datortomograf på sjukhuset.

Så småningom kan vi erbjuda undersökning av hjärtats kranskärl med datortomografi vilket är en undersökningstyp som blir alltmer efterfrågad. Hjärtrytmen hos patienterna varierar mycket och det är viktigt att ta bilderna i rätt ögonblick. Den nya datortomografen har en funktion som används för att individanpassa och optimera bildtagningen. Vi är först ut i Sverige med den och hoppas att vi kommer få många trevliga studiebesök från andra röntgenavdelningar som vill se hur den fungerar i verkligheten, säger Camilla Vesterinen Artell, verksamhetschef på verksamhetsområde Röntgen.

Den gamla maskinen som hade uppnått sin tekniska livslängd har flyttat ut. Eftersom den nya har andra förutsättningar behövde delar av röntgens lokaler anpassas inför installationen.

Bland annat har en ny el-central och kyla installerats för maskinen eftersom den kyls av vatten, en ny 3D-kamera har monterats i taket och ett större installationsskåp har byggts.

Även arbetsmiljön för personalen har förbättrats.

Det intilliggande manöverrummet var trångt och mörkt eftersom det saknade dagsljusinsläpp. Det löste vi genom att ta bort en vägg och bredda utrymmet så nu har personalen både mer plats och fönster som släpper in dagsljus, säger Dolores Dundjerovic, projektledare på Locum.

Manöverrum_1_750px.jpg

Bildtext. Nytt manöverrum med dagsljusinsläpp och fler arbetsplatser. 

Manöverrum_2_750px.jpg

Den nya datortomografin är av samma typ som de två som redan finns på avdelningen. För personalen är det en stor fördel eftersom de inte behöver lägga extra tid på upplärning.

Den gamla maskinen var utsliten och högljudd, viket orsakade en sämre arbetsmiljö. Den nya är mycket tystare tack vare att den är vattenkyld. Den är också snabbare vilket gör att undersökningarna går fortare. Det är ett plus för patienten, fortsätter Camilla.

Vardpersonal_rontgen_750px.jpg

Bildtext.  Amina Duhera, Camilla Vesterinen Artell, Nouhad Jallo och Irene Lövegren arbetar på verksamhetsområde Röntgen och firar installationen av den nya datortomografen.

Ett projekt som innefattar både ombyggnation och installation av teknik i vårdnära utrymmen kräver lyhördhet och gott samarbete hos alla inblandade.

Eftersom jag arbetat hos Röntgen under så många år har jag hunnit vara med om en hel del projekt av den här typen. Det här projektet har tveklöst varit det smidigaste byggprojekt jag varit med om. Allt har flutit på precis efter tidplan och inblandade projektörer och hantverkare har varit väldigt professionella. De har också varit lyhörda för våra behov av anpassning till verksamheten som rullat på som vanligt under tiden. Toppbetyg från oss! avslutar Camilla.

Publicerad: 25 september 2023