Ny konst på sjukhuset

De första konstnärliga gestaltningarna i entrébyggnaden är nu klara. Konst i olika material och uttryck har placerats i glasgången i nya huvudentrén och i caféet en våning upp.

IMG_9989_750px.jpg

Bildtext. Ann Wåhlströms glaskonst kan ses i huvudentrén på Södertälje sjukhus. 

I december färdigställde konstnären Ann Wåhlström monteringen av sitt verk i entréns glasgång. Stora, droppformade glas hänger nu ner från taket på olika höjder. De cirka trettio glasen bildar en glittrande, majestätisk skog av droppar som kan upplevas både av de som befinner sig i entrén och de som besöker caféet en våning ovanför. 

I hela nio år har glasen förvarats i stora transportlådor på sjukhusets vind. Det efterlängtade konstverket har nu äntligen kommit på plats och väckte stor nyfikenhet och entusiasm bland personal och patienter under de två veckor som arbetet med uppsättningen pågick.

IMG_0011_750px.jpg

Glaskonstverket är en donation från Judiska teatern där glaskonsten ingick som en del av en större scenografi, konsert och iscensättning av Steven Reichs verk Different Trains. Södertälje sjukhus och Scenkonstmuseet har båda tagit emot var sin del. På Södertälje sjukhus har Ann Wåhlström omformat sitt verk för att möta de rumsliga förutsättningarna. Hon har skapat en specifik utformning för entrén där hon samtidigt omtolkar sitt konstverk och ger den ett nytt liv med en ny innebörd.

Virkad konst i caféet

IMG_0042_750px.jpg

Bildtext. Petra Hultmans virkade konst hänger i caféet på Södertälje sjukhus.

På våningen ovanför har konstnären Petra Hultman arbetat på plats i caféet och utformat konstverk specifikt för rummet. Hon har skapat textila skulpturer i olika storlekar som ger rummet en välkomnande känsla. För att skapa verken använder sig Petra Hultman av virkade dukar från loppis som hon färgar i olika färger och behandlar dom. Behandlingen gör textilierna styva, så att hon kan forma dom och sätta samman flera dukar till större enheter. Konstverket för tankarna till den omsorg vi lägger på att skapa trivsamhet och hemkänsla, liksom det obetalda arbete de anonyma kvinnorna lagt ner.

IMG_0027_750px.jpg

IMG_0024_750px.jpg

IMG_0035_750px.jpg

Publicerad: 3 november 2022