Ny röntgenenhet med mammografi invigd på Södertälje sjukhus

Nu står de klara, de nya lokalerna för mammografi och röntgen som vi har byggt på Södertälje sjukhus. Locums styrelseordförande och fastighets- och serviceregionråd Charlotte Broberg var en av talarna på invigningen den 29 mars i Södertälje.

I början av april öppnar röntgenenhetens nya lokaler och en ny mammografimottagning på Södertälje sjukhus. På röntgenenheten utförs cirka 17 000 undersökningar av skelett, lungor och ultraljud från öppenvården i Södertälje sjukhus upptagningsområde. I samband med röntgenenhetens flytt till de nya lokalerna inleds ett samarbete med Bröstcentrum på Södersjukhuset för att erbjuda kvinnor söder om Stockholm mammografiscreening på Södertälje sjukhus.

– Vi bygger för en bättre vård! Med den här satsningen gör vi det möjligt för kvinnor i södra regionen och inte minst i Södertälje att göra mammografiscreening på hemmaplan på Södertälje sjukhus istället för att åka in till centrala Stockholm. Vi hoppas att det leder till att fler kvinnor i södra länet gör undersökningen och att fler liv kan räddas, säger Charlotte Broberg, Locums styrelseordförande och fastighets- och serviceregionråd.

Mammografin kommer att bedriva verksamhet två dagar i veckan och räknar med att kalla 130 kvinnor i veckan till screeningundersökning. Tidigare har alla kvinnor i Södertälje med omnejd behövt åka in till Bröstcentrum på Södra station i Stockholm, vilket resulterat i lägre deltagarantal. Med den här gemensamma satsningen hoppas man kunna locka fler till undersökning.