Vi har krossat för miljön

Markarbeten med sprängning för bygget av två nya vårdbyggnader på S:t Görans sjukhus har pågått i över ett år. För att minska miljöbelastningen och öka trafiksäkerheten återanvändes schaktmassorna i bygget. Vi har krossat cirka 9 300 m³ berg till fyllningsmassa. Det motsvarar ungefär 800 transporter till och från sjukhuset eller en 2,5 mil lång lastbilskaravan.

Bilden visar en grävskopa som fyller på lossprängd schaktmassa i stenkrossen

I samband med markarbetena för de två nya vårdbyggnaderna, som byggs på sjukhusområdet, uppstod det schaktmassor. Genom att återanvända schaktmassorna inom bygget kunde vi kraftigt minska antalet transporter, vilket bland annat gav mindre utsläpp av koldioxid, ökad säkerhet och mindre trafikpåverkan. För att kunna använda massorna för återfyllnad behövde de bearbetas till mindre delar i en så kallad kross. Denna arbetsmetod stödjer byggprojekts miljömål.

Krossen har kört sitt sista pass och har lämnat sjukhusområdet. Bearbetning av schaktmassorna skedde vid tre olika perioder under våren.

Bygget har genererat cirka 9 000 m³ schaktmassa. Det motsvarar ungefär 800 transporter till och från sjukhuset eller en 2,5 mil lång lastbilskaravan.

Mer fakta

  • Vi har sprängt i 14 ½ månader.
  • Vi har under den tiden skjutit av 198 sprängsalvor i 2371 borrade hål.
  • Vi har använt 4 759 kilo dynamit och har sprängt loss 10 500 m³ berg.
  • Vi har återvunnit cirka 9 300 m³ berg som fyllningsmassa inom bygget.
Publicerad: 31 maj 2018