Det första konstverket monteras

Nu är det dags för det första konstverket att monteras på en av två nya vårdbyggnader. Tanken med konst i sjukhusmiljöer är att skänka patienter och personal en smula skönhet och behag i sjukhusets annars så kliniska miljö. Regions Stockholms kulturförvaltning ansvarar för konsten. Konstnärerna har utsetts utses genom tävling. Vi kommer successivt publicera bilder på konsten. Först ut är konst skapad av Achime Kobe.

Konst för läkande vårdmiljöer

Konst på sjukhus är en form av omtanke om patienter och personal. Konst tillför en humanistisk, estetisk och poetisk dimension som möter vårt behov av kultur. Därför är den betydelsefull för oss människor. Ett möte med ett konstverk på ett sjukhus kan få oss att tänka i andra banor än till den tekniska miljö som sjukhuset annars är och kan bidra till främja hälsa och ökat välbefinnande.

Regions Stockholms kulturförvaltning har ansvaret för den konstnärliga gestaltningen i de nya vårdbyggnaderna 20 och 45. Konstnärerna har utsetts utses genom tävling. Här nedan kan du läsa om de olika konstverken som ska smycka de nya vårdbyggnaderna. Vi kommer här att succesivt publicera bilder på konsten.

Invändigt kommer det att bli tre omfattande konstnärliga gestaltningar i trapphus, hisshallar, och en korridor samt enskilda konstverk på avdelningarna.  I utomhusmiljön blir det större gestaltningar i form av vackra skulpturer, en tegelmur och keramisk konst vid huvudentrén och ambulansinfart.

Ljuskonst visar vägen

En serie ljuslådor med glasfronter kommer att lysa upp väggen på fasaden till byggnad 30 och 20 vid nya akutentrén. Ljuset från lådorna kommer att se ut som ett ljusspel i åtta olika färger. Ovanför dörrarna till akuten kommer de vara infällda i väggen. Konstnär är Achim Kobe.

Återanvänd tegelkonst

Ett konstverk består av en tegelmur som leder från Sankt Göransgatan till entrén till akuten samt tre tegelskulpturer som står bland planteringar i markområdet mellan byggnad 20 och Sankt Göransgatan. Konstverket bygger på ett äldre verk, Stentecken, som fanns vid den tidigare ambulanshallen. Verket monterades ner inför rivningen av ambulanshallen 2017. Det nya konstverket innehåller bearbetade spår av det gamla. Konstnär är Lillemor Petersson. 

Hängande pärlkonst

I ett ljusschakt i byggnad 20 kommer att smyckas av skulpterar skapade av ståltråd och glaspärlor. Konstverken som består av separata delar gjorda av glaspärlor kommer att hänga fritt i ljusschaktet på olika höjder från plan ett till fyra. Konstnär är Elisabeth Westerlund.

Färgstark väggkonst

På tre platser i korridorer och knutpunkter i gatuplanet kommer det att finnas figursågade olika färgade glasskivor på väggarna. Konstnär är Disa Rytt.

Reslig aluminiumskulptur

En cirka åtta meter hög färgstark skulptur konstruerad i gjuten aluminium kommer att resas på innegården vid byggnad 45. Skulpturens form är baserad på strukturen och utseendet av folieballonger. Skulpturen gjuts i delar och monteras på plats. Landskapets uttryck anpassas till konstverket. Konstnär är Linda Bäckström.

Här kan du se vart konstverken kommer att placeras

 

Karta med utmärkta platser för planerad konst