Pärlkonst inspirerade till konstfulla tillgänglighetsmarkörer

Vi har monterat tillgänglighetsmarkörer i en vårdbyggnad som både är konst och tydliga markeringar för personer med funktionsnedsättning. De är ett resultat av ett gott samarbete, där kompetens, erfarenhet och engagemang från olika aktör har skapat något som blev både vackert, tillgängligt och användbart.

Vi monterade ett vackert konstverk "I ljuset från Vintergatan” som består av 70 000 olika färgade glaspärlor i en hisshall i den nybyggda vårdbyggnaden 20 oktober 2020. Verket har också inspirerat till vackra och funktionella kontrastmarkeringar för rumslig tillgänglighet. 

–  Konstnären hade en vision om att utifrån konstverket ta fram en förlängning på övriga ytor. Tillsammans skapade vi kontrastmarkeringar för närliggande fönster och glasytor som uppfyllde alla tillgänglighetskrav, berättar Anna Bergqvist, specialist tillgänglighet på Locum.

Efter ett antal olika tester av material, färger och former kunde vackra, kontrastrika och färgkoordinerade markeringar monteras på glasen i byggnaden.

– Konstinstallationer kan utöver att vara vackra och inkluderande att titta på, även fungera som bra igenkänning och riktmärke inom stora publika ytor för besökare, patienter och personal. Det är både klokt och integrerande för alla, förklarar Anna.

Ett gott samarbete banade väg för den tillgängliga konsten

Redan 2018, när planeringen av konsten i de nya vårdbyggnaderna på S:t Görans sjukhus startade var tillgängligheten med på agendan. Syftet var även att sätta de första ramarna för tillgänglig och användbar konst i de publika vårdmiljöerna tillsammans med Region Stockholms kulturförvaltning.  

Med i planeringen deltog även en representant från Funktionsrätt Stockholms län, en paraplyorganisation för funktionshindersföreningar samt konstnären Elisabeth Westerlund.

 Vi kan konstatera att genom gott samarbete mellan kulturförvaltningen, Locum och övriga parter har vi kunnat kombinera många goda ting; tillgängligt och användbart tillsammans med konst för vårdmiljöer, avslutar Anna.

Här kan du se hur snyggt och bra det blev

Pärlkonst1.jpg
Vy över den pärlkonst av Elisabeth Westerlund som inspirerat till tillgänglighetsmarkörerna.

Markörer_1.jpg

Pärlkonstens färger återkommer i tillgänglighetsmarkörerna.

Markörer_2.jpg

vanliga_markörer.jpg

De mest vanliga tillgänglighetsmarkörerna i vårdmiljöerna ser ut så här. Snyggt och funktionellt, men vi gillar verkligen de nya konstfulla markörerna.