Ett lyft för både patienter och personal

Tidigare i våras flyttade avdelning 51, som tillhör Norra Stockholms psykiatri, tillbaka till sina lokaler i byggnad 85 efter en omfattande verksamhetsanpassad renovering. Nu har verksamheten, som har sjutton vårdplatser hunnit boa in sig igen i sina nygamla lokaler.

– Vi har fått en mycket bättre arbetsmiljö och arbetsflöde tack vare att vi flyttade läkarexpeditionen till rummet bredvid avdelningens expedition för skötare och sjuksköterskor.  Nu har två expeditioner i ett och vi kan arbeta mycket närmare varandra, berättar Angelica Jonsson, enhetschef och sjuksköterska inom psykiatri.

Byggnad 85 tillhör de äldre byggnaderna på sjukhusområdet och dess skick innan renoveringen var, kort och gott, mycket slitet.

– Lokalerna är nu mycket ljusare och fräschare, fast i charmiga gamla lokaler. Badrummen är helt fantastiska och det känns fint att kunna erbjuda både våra patienter och personal välkomnade och värdig vård- och arbetsmiljö. Det ger oss alla mer energi och glädje i vardagen, säger Angelica.

Toalett med gråa väggar. Handfat med spegel och duschmunstycke.

Bildtext: toaletterna har fått nya ytskikt och inredning.

Ett rum med fåtöljer, soffbord och tv. Solen skiner in genom ett stort fönster med ljusa gardiner.

Bildtext: samling- och TV-rum.

För att lyckas med den omfattande renoveringen var det nödvändigt att evakuera verksamheten, som erbjuder heldygnsvård för patienter med komplex psykiatrisk problematik, till temporära lokaler på sjukhusområdet. Avdelningen har funnits i nuvarande form sedan 2009.

– Det var en riktigt utmaning. Vi var tvungna att flytta med inneliggande patienter. I fyra månader bodde vi i kappsäck. Men det kan också vara positivt att byta lokaler. Det stärkte vår gemenskap. Det gick inte helt smärtfritt, men alla gjorde ett fantastiskt arbete för att vi skulle lyckas med flytten fram och tillbaka, förklarar Angelica.

Sammanfattningsvis har renoveringen inneburit att läkarexpeditionen har flyttat och öppnats upp mot avdelningens expedition. Patientköket, matsalen, personalmatsalen och läkarexpeditionen har fått ny inredning. Ett stort läkemedelsrum skapades där läkarexpeditionen tidigare var. Samtliga toaletter med dusch har fått nya ytskikt och inredning.  En ny tillgänghetsanpassad RWC har byggts och en besökstoalett blev en tvättstuga för patienterna där de kan tvätta sina kläder.

Stort, ljust och luftigt rum med hyllor på båda sidorna där det står läkemedel.  En pall och en dator.

Bildtext: läkarexpeditionen blev till ett nytt läkemedelsrum.

– Ibland finns det också ett behov av att kunna erbjuda patienter en lugnare vårdmiljö. Nu kan vi det, eftersom två av vårdrummen har byggts om och fått slussar mellan rum och korridor. Det skapar lugn och trygghet för alla, berättar Angelica.

Vårdrummen har också försetts med påkörningsskydd och nya, robusta elinstallationer har monterats. Belysningen i vårdrum och övriga ytor har bytts ut till nya LED-armaturer och styrningen har anpassats bättre efter verksamhetens behov.

Bildtext: vårdrummen har fått nytt ytskikt och nya rullgardiner.

– Den mesta planeringen gjordes innan jag kom in i verksamheten, men det har varit otroligt intressant att vara med i en byggprocess. Jag tycker att vi och Locum har haft god kommunikation och jag har lärt mig mycket. Men ibland är det inte lätt att tänka på alla detaljer när det kommer till ett så stort projekt. Det blev bland annat något fel med måtten i slussarna, som behövde fixas i efterhand. Och vi missade att köpa nya rullgardiner vårdrummen i god tid, vilket har varit problematiskt för patienterna nu när vårsolen lyser in. Men snart kommer det nya fräscha, säger Angelica. 

– Nu kan vi konstatera att det var otroligt skönt att flytta tillbaka. Det tycker vi alla. Det var som att komma hem igen, fast bättre, avslutar Angelica.

Kök med ljusgröna skåp. Ett fönster släpper in ljus och en matvagn är dukad med fika.

Bildtext: patientköket med ny fräscha gröna skåp.

Entré formad som en cirkel med grafiska mönster i taket i blå färg.

Bildtext: entré med grafiskt mönster i taket.

Sittgrupp i gammal stil mot en fondtapet med björkar med höstlöv.

Bildtext: en lugn plats för en stunds vila.

Publicerad: 27 maj 2024