Gula Villan har fått ett ansiktslyft

Som en liten udda fågel finns Gula Villan på sjukhusområdet på Ryggradsvägen 17, väster om hus 17 och granne med sjukhusparken. Huset har precis fått ett ansiktslyft både invändigt och utvändigt och lyser nu ståtligt nymålat i ljusgult.

Gula villan1_webb.jpg
Bild: Gula Villan vid Danderyds sjukhus.

Vi är nyfikna på vilka som arbetar i huset, berätta.   

– Vi som idag huserar i Gula Villan är Aleris Psykiatris Stab, det vill säga Aleris Psykiatris ledning och administration. Ingen patientverksamhet bedrivs i huset. Vi är 10 personer som alla har var sitt rum och nu i dagarna flyttar även vår digitala verksamhet in och då blir det fullt i huset, berättar Charlotta Nerström Hall, Utbildnings- och jourkoordinator, AO-chefsassistent.

Vad tycker du om den genomförda renoveringen inomhus och utomhus?

– När vi flyttade in i Gula Villan för cirka två år sedan var huset mycket slitet och nedgånget men fortfarande ett gammalt fint hus som jag tyckte behövde lite omvårdnad. Idag har hela huset fått ett rejält lyft, både inne och ute, berättar Charlotta. 

Renoveringen som från början bara skulle ta några veckor har pågått i nästan ett år och har blivit mer omfattande än vad som planerades från början. Mycket har blivit gjort. Inomhus har allt gammalt kablage, gamla slitna garderober, flagad färg och nötta karmar fått nytt liv. Fönstren är utbytta till energiglas och försedda med spröjs som går i stil med huset. Alla WC är renoverade och i en tidigare outnyttjad skrubb på övre planet har det byggts en helt ny WC med dusch. En ny dörr är uppslagen till köket, ett vackert trägolv har tagits fram i några rum och tidigare outnyttjade utrymmen har byggts om till mötesrum och samtalsrum. Takbelysningen är utbytt till ny energieffektiv LED-belysning.

Utomhus har det också hänt en hel del. Yttertaket är helt nytt och fasaden är nymålad i originalfärgen ljusgul. Balkong och uteplats är renoverade och huset har fått nya markiser i samma gröna färg som när huset byggdes. 

Gula villan webb10.jpg
Bild: Charlotta Nerström Hall från Aleris Psykiatri som arbetar i huset.

– Balkongen är helt nyrenoverad och underbar att kunna sitta på för en kaffe eller paus under varma sommardagar på kontoret. Något som ytterligare höjer trevlighetsfaktorn i lokalerna är att vi har fått ny fin konst på väggarna i samarbete med Kulturförvaltningen. En annan sak värd att nämna är att i princip alla möbler är återbrukade från tidigare och vi har inte behövt köpa nytt till de rum som tillkommit eller ändrat funktion, säger Charlotta.

Vad betyder förändringarna för er verksamhet?

– Nu har vi en fräsch arbetsmiljö och det är så mysigt att jobba här i den gamla villan. Vi har också mer ändamålsenliga lokaler tack vare att vi fått fler konferensrum och rum som går att använda för samtalsrum eller enskilt arbete.

Hur har renoveringen fungerat tycker du?

Renoveringen startade i oktober förra året och avslutas inom kort vilket vi ser fram emot. Arbetet har fungerat bra för vi har kunnat jobba en del på distans men också för att vi har haft med trevliga "gubbar" att göra som tagit hänsyn till oss och våra behov under hela perioder. Även om det emellanåt har känts lite knöligt med bygget så känner vi att det har varit värt det. Det är så roligt att Gula Villan fått upprättelse tycker jag!

Gula villan2_webb.jpg
Bild: Gula Villan vid Danderyds sjukhus.

Gula villan webb6.jpg
Bild: Närbild på nytt tak och nymålad fasad.

Gula villan webb9.jpg
Bild: Del av baksidan där det finns ytor att sitta på för personalen.

Gula villan webb1.jpg
Bild: Samtalsrum 

Gula villan webb2.jpg
Bild: Välkomnande entré och ny dörröppning in till personalköket.

Gula villan webb3.jpg
Bild: Ett rum i källaren som tidigare inte användes är nu ett nytt mötesrum.

Gula villan webb4.jpg 
Bild: Här har ett gammalt fint trägolv kommit fram.

Gula villan webb5.jpg
Bild: Det är gott om fina detaljer i villan.

Gula villan_konst.jpg
Bild: Exempel på fin konst som tillkommit under renoveringen.

Gula villan webb11.jpg
Bild: Del av nytt badrum med dusch där det tidigare var en outnyttjad skrubb.

Gula villan_webb8.jpg
Bild: Charlotta Nerström Hall i sitt arbetsrum på övre planet med balkong och fin utsikt.


Historia

Gula Villan byggdes 1932 som sysslomannabostad. En syssloman vid ett sjukhus ansvarade ofta för ett antal yrkesgrupper utanför vården såsom vaktmästare, städerskor, trädgårdsmästare och kokerskor. Huset byggdes sedan till 1991.

Vad kanske inte alla vet är att Gula Villans historia är en del av Sveriges HIV-vård. I slutet av 1980-talet började Sverige tillämpa smittskyddslagens paragraf om tvångsisolering av HIV-smittade som misstänktes kunna föra smittan vidare. 1989 öppnade Gula villan för detta ändamål med sex platser, i många fall patienter med narkotikaproblem. Vistelsen i Gula villan syftade till att få patienter att inse sin situation och lära sig leva vidare utifrån de nya förutsättningarna. En verksamhet som fick stor uppmärksamhet och var omdebatterad under sin tid.

Källa: Skriften ”75 år av kvalitet och omtanke”, Danderyds sjukhus 1922-1997.


Mer om Aleris Psykiatri

Aleris Psykiatri hjälper personer över hela landet med psykisk ohälsa och psykiatriska sjukdomar. Våra legitimerade psykologer och specialistläkare följer patienten från bedömning till behandling och uppföljning. Vi har över 20 allmänpsykiatriska mottagningar och psykosmottagningar i Stockholmsområdet samt heldygnsvård som bedrivs på Danderyds Sjukhus. Vi har även digital psykiatri och digifysisk mottagning som behandlar ätstörningar. För mer information.

Publicerad: 25 oktober 2023