Invigning av den nya akutvårdsbyggnaden

Idag var det dags för officiell invigning av den nya akutvårdsbyggnaden vid Danderyds sjukhus vilket firades med fina tal, musik och mingel. En viktig milstolpe för Locum, Region Stockholm och Danderyds sjukhus.

Den livsviktiga byggnaden har byggts sedan 2015 och varit i full drift sedan 6 oktober 2019. Under eftermiddagen 21 november klipptes invigningsbandet av Danderyds sjukhus vd Yvonne Haglund Åkerlind i närvaro av bland andra finansregionråd Irene Svenonius, hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink och Locums vd Anette Henriksson. Konferencier var Ingela Lundberg chef för Programkontoret på DSAB som också delade med sig av några minnen från det omfattande byggprojektet och inflyttningen.

Invigning Danderyd mingel
Bild: Mingel och trevlig stämning under firandet

Finansregionråd Irene Svenonius och hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink var de första två talarna. De pratade bland annat om att den så kallade Framtidsplanen inte är en framtidsplan längre eftersom vi just nu är mitt i förändringen. De betonade de fantastiska förutsättningar den nya akutvårdsbyggnaden, och flera andra om- och nybyggnader i länet, ger vården och vilken enorm kompetens som ryms i dessa byggnader. Anna Starbrink passade också på att lyfta konstens betydelse i vårdmiljöer och tackade alla konstnärer.

Anna Starbrink
Bild: Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd

Tredje talare var Locums vd Anette Henriksson. Hon lyfte fram att Locum under de senaste åren haft många omfattande och komplexa byggprojekt pågående samtidigt, vilket har varit en unikt. Det skrivs nu historia då dessa projekt färdigställs ett efter ett.

Anette Henriksson
Bild: Anette Henriksson, Locums vd

Anette talade också om att denna typ av byggnad ska fungera dygnet runt året runt och det ställer väldigt stora krav på byggnaden. Människan - patienten och personalen - är i centrum för byggnadens utformning för att det ska kunna bedrivas god vård med hög säkerhet.

Akutvårdsbyggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld och har blivit nominerad till Årets miljöbyggnad. För Locum är det ett kvitto på det lyckade hållbarhetsarbete som drivits i detta och flera andra byggprojekt. Anette avslutade med att säga att Locums arbete med akutvårdsbyggnaden i Danderyd långt ifrån är över. Nu tar förvaltningen över som Locum ser fram emot att driva i ett fortsatt gott samarbete med vården.

Yvonne Haglund Åkerlind, Danderyd sjukhus vd avslutade och klippte bandet. Hon berättade bland annat om den välplanerade flytten 6 oktober som gick enligt plan. Alla verksamheter är på plats och huset är uppe i full kapacitet. Invigningen inleddes med en film med historiska tillbakablickar från sjukhusets utveckling och Yvonne kommenterade den speciella "Mörbyanda" som nämndes i filmen. Hon intygade att det finns en unik Mörbyanda, nu Danderydsanda, en familjär stämning där alla är hjälpsamma och värdesätter varandras kompetens.


Bild: Yvonne Haglund Åkerlind vd DSAB klipper bandet

Efter ceremonin bjöds det på mingel med musik av bland andra Danderyds sjukhuspräst. Det fanns också en utställning där det var möjlighet att få veta mer om byggnadens vårdverksamheter, byggprojektet, arkitekturen och konsten.

Locums vd och DSABs vd
Bild: Yvonne Haglund Åkerlind och Anette Henriksson

Vårdpersonal
Bild: Representanter från de olika vårdverksamheterna i byggnaden

Musikunderhållning
Bild: Medarbetare från DSAB stod för proffsig musikunderhållning

Mingel Danderyd
Bild: Mingel med bland andra Irene Svenonius finansregionråd och Ingela Lundberg chef för programkontoret på DSAB.

Utställning
Bild: Utställning om vården, byggnaden, arkitekturen och konsten.

Kulturförvaltningen
Bild: Cecilia von Schantz från Kulturförvaltningen