Sterilteknik firar ett år i de nya lokalerna

10 juni 2019 invigdes Sterilteknik som den första verksamheten i drift i den nya akutvårdsbyggnaden. Hur har det första året varit i de nya lokalerna och vad har flytten betytt för verksamheten? Träffa enhetschef Annette Willner.

Hej Annette Willner, enhetschef för Sterilteknik. Grattis till ett år i era lokaler på plan 7 i den nya akutvårdsbyggnaden.

Annette 2 balkong beskuren_liten.png
Bild: Enhetschef Annette Willner på balkongen med utsikt över Edsviken

Hur har året varit och hur trivs ni?
Det har varit ett intensivt år men vi trivs väldigt bra.

Vilka är de främsta förändringarna för verksamheten i de nya lokalerna?
För ett år sedan gick vi från att vara en sterilcentral och förråd till att bli sterilteknik med ett förändrat uppdrag. Dagens enhet var tidigare delad på två med olika lokaler och utöver det fanns ett förråd nere i kulvert.

Sterilteknik lager beskuren.png
Bild: Delar av lagret

Antalet medarbetare har ökat från 35 personer till 60 heltidsanställda och 10 timanställda. Att vi är så många beror på vårt utökade uppdrag, nya arbetssätt och att verksamheten pågår 24/7. Lokalytan har nästan fyrdubblats till 1 800 kvadratmeter!

Sterilteknik tog över uppdrag som innan flytten låg hos andra verksamheter och fick dessutom en mer omfattande lagerhållning än tidigare. Vi började med arbetssättet JIT, just-in-time, där medarbetare packar operationsartiklar efter plockkort till en viss patient med leverans till rätt operationssal i rätt tid. I den mån kapacitet finns, utöver leverans till Danderyds sjukhus, så levererar också sterilteknik till externa kunder.

Hur har arbetsmiljön förändrats?
Maskinparken är betydligt större och modernare sedan flytten men trots det är det slående hur tyst det är i lokalerna, mycket tystare än tidigare. Detta beror dels på att pumparna till maskinerna är placerade på våningsplanet under och dels på att maskinerna skärmas av med glasväggar.

Annette disk packning beskuren_liten.jpg

Förutom en behaglig ljudnivå är det framför allt det fantastiska ljusinsläppet i lokalerna som förbättrat arbetsmiljön. Det är inte bara trevligt med ljuset utan det underlättar också arbetet då en hel del jobb handlar om att syna material, titta på instruktioner och packa gods.

Många är nog avundsjuka på er underbara utsikt. Hinner ni njuta av den?
Absolut, det är fantastiskt att kunna sitta i solen och äta lunch eller ta en fika, vilket är en stor förändring framför allt för de som tidigare arbetade på förrådet i kulvertplan.

Utsikt sedumtak.jpg
Bild: Utsikt över ett blommande sedumtak.

Tack Annette för att du tog dig tid att berätta om ert första år i era fina och funktionella lokaler!