Konsten i den nya vårdbyggnaden

Konst är en integrerad del i Locums byggprojekt. Den bidrar med ett mänskligt och omhändertagande tilltal som inger trygghet och lugn. En väl gestaltad vårdmiljö är därför värdefull för både patienter, anhöriga och personal. Här får vi veta mer om konsten i den nya vårdbyggnaden som just nu uppförs vid Danderyds sjukhus.

Torunn Skoglund, projektledare för konst på kulturförvaltningen, leder arbetet med konsten i den nya vårdbyggnaden.

Arbetet med konsten pågår för fullt. Vi har redan sex konstnärer engagerade som jobbar med gestaltningsuppdrag för utemiljön, den centrala hisshallen och mottagningarna på plan 2–5. Snart har vi utsett ytterligare fem konstnärer som ska jobba med vårdavdelningsplanen 6–10. Utöver gestaltningsuppdragen gör vi sedan kompletterande inköp direkt från gallerier och konstnärer, berättar Torunn.

Kulturförvaltningen har en väl genomarbetad process vid val av konstnärer för uppdrag. Alla uppdrag utlyses och många konstnärer anmäler intresse för att få vara med och skissa. De som får skissuppdrag har cirka tre månader på sig att arbeta fram ett förslag. Kulturförvaltningen tar sedan hjälp av både interna och externa referensgrupper för att bedöma de inkomna förslagen. I den externa referensgruppen ingår bland andra representanter för verksamheterna, Locum samt arkitekt.

När vi väljer konst till vårdfastigheter är det flera parametrar som är viktiga att ta hänsyn till. Utöver den konstnärliga kvalitén tittar vi också på hållbarhet, tillgänglighet och hygienkrav. För att intressera och nå fram till så många som möjligt eftersträvar vi en variation i teknik, uttryck och material, fortsätter Torunn.

Magdalena Nilsson skiss.jpg
Bild, skiss på del av verket "A closer look". Foto: Magdalena Nilsson.

Ett av de redan tilldelade uppdragen är Magdalena Nilsson gestaltning ”A closer look” för den centrala hisshallen. På samtliga nio plan kommer man att möta hennes konst när man rör sig in eller ut ur byggnaden. Uppdraget är det största i hela projektet, både utmanande och komplext. Hon tar fram tunna skivor av sten, som till exempel kalksten, marmor eller granit, som sätts samman till stora collage. Från mikroskopifotografier till enorma förstoringar kan vi i verket studera detaljerna närmare.

Magdalena Nilsson polarisationsmikroskopi.jpg
Bild, polariseringsmikroskopi. Foto: Magdalena Nilsson

Varje våningsplan får en egen utvald stensort och eftersom variationen är stor mellan de olika sorterna så kommer också planen att skilja sig åt i uttryck. På så vis hjälper konsten till med orienteringen i byggnaden.

Konstnär Magdalena Andersson.JPG
Bild, konstnär Magdalena Nilsson. Foto: Carin Fahlén.

Konstnären berättar:

Genom att titta på bergarterna i polariserande mikroskop vill jag göra ett verk som skapar en magi, en känsla av att titta in i andra världar. Mikroskopet visar stenens minsta beståndsdelar, abstrakta former, små flak som ligger sida vid sida. De flesta bergarter består av en mosaik av olikfärgade mineralkorn. Jag vill uppmuntra till nyfikenhet och upptäckarlust och att se det vackra och det stora i det lilla.

Installationen av verket i hisshallen är planerad till årsskiftet 2024–25. Då har Magdalena Nilsson arbetat med sin gestaltning i sammanlagt tre år.

Vill du veta mer om konst i vårdbyggnader?

Insikten om att konst berikar möten med vården och har en medicinsk betydelse sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det kan du läsa mer om här.

Ta del av kulturförvaltningens arbete med konst i vårdmiljöer.