Logistikcontroller Mikael Lindhe

Träffa logistikcontroller Mikael Lindhe som berättar om sin roll och arbetsuppgifter i projektet och delar med sig av utmaningar och vad som är extra spännande i arbetet.

Mikael L_checkpoint_beskuren.jpg
Bild: Logistikcontroller Mikael Lindhe vid checkpoint.

Vad har du för roll i projektet?

Jag har några olika uppdrag inom projektet men är i första hand logistikcontroller. Det är en strategisk roll som innebär planering, driftsättning och uppföljning av insatser kopplat till logistik såsom material- och avfallshantering.

Logistikflödet delas in i fyra logistikblock som jag ansvarar för att planera, genomföra och följa upp:

  1. Terminal: en stor lagerbyggnad norr om Stockholm där vi tillfälligt lagrar material för att till exempel kunna köpa in större volymer och få lagom stora delleveranser.
  2. Avfallsplanering: hur byggavfall hanteras i projektets olika faser.
  3. Logistikplaneringssystem: ett digitalt system och flöde för smidig och effektiv hantering av till exempel mottagning av ankommande material. Checkpoint ingår också här, platsen alla lastbilar måste passera vid en bokad tid för att få leverera material.
  4. Bemanning: till exempel flaggvakter och personal för att ta emot och bära in material till rätt plats på byggområdet.

Ett annat arbetsområde är att vara samordningsansvarig för brandskydd. Det innebär bland annat att delegera tillståndsansvar till entreprenörer för att få utföra heta arbeten, leda brandskyddsronder och följa upp delentreprenörernas systematiska brandskyddsarbete.

Jag arbetar också med omgivningspåverkan, det vill säga hur projektets pågående och kommande arbeten påverkar olika verksamheter på området och rutinen för samordning och information kring detta. Målet är så klart att projektet ska medföra så små störningar som möjligt men där en störning inte går att undvika vill vi med dialog och information öka förståelsen och acceptansen för vad som händer.

Vilka är de främsta utmaningarna för dig just nu?

En utmaning är att nu börja arbeta med en särskild logistikoperatör som ska ta emot och bära in allt material i byggnaden. Leveranserna hanterades tidigare av respektive entreprenör. Att vi genomför förändringen beror på att den fas vi nu går in i innebär ett ökat flöde av leveranser och ett stort samordningsbehov. Många av de rutiner vi utformat i ett tidigare skede i projektet sätts nu på prov och bidrar förhoppningsvis till en effektiv material- och avfallshantering.

Nämn någonting du tycker är särskilt spännande med ditt arbete

Jag har varierade arbetsuppgifter som i många fall är kopplade till andra aktiviteter vars förutsättningar kan förändras väldigt fort, trots god planering. Det är ofta en komplex samordning med byggprojektets olika entreprenörer där vi hela tiden informerar och anpassar oss efter andra intressenter på sjukhusområdet såsom blåljustrafik, godstrafik och våra ”grannar” som bedriver vård och annan viktig verksamhet i direkt anslutning till byggarbetsplatsen.

Personligen uppskattar jag att få arbeta i en organisation som bygger bättre förutsättningar för att bedriva vård, det känns viktigt. Det är både roligt och lärorikt att arbeta med så kompetenta och erfarna kollegor i projektet och tillsammans uppföra en ny, modern vårdbyggnad.